Най-добрите актьори са в "Скъперникът" на Малък градски театър "Зад канала", театър "София" с три награди

"Професия Лъжец" - поредната постановка на Теди Москов във варненския куклен театър, получи "Икар 2014" като най-добро представление, както и за костюмите на Свила Величкова, отличена с наградата за индивидуален принос към кукленото изкуство.

Шеговит прочит на историята и политиката по нашите земи, спектакълът за възрастни е вдъхновен от детската книга на Джани Родари "Джелсомино в Страната на лъжците" - и провокиран от "Хумористична история на българите" на Райко Алексиев. Действието се развива в Сърбългърмъния - обобщен образ на балканските държави и техния манталитет. 

"С артистите от Държавен куклен театър - Варна, сме готови да преминем заедно през какво ли не: да се смеем, да страдаме, но да постигнем нещо леко и весело. Куклените артисти са отлично подготвени за импровизация и изграждане на сценарий по време на репетиции, както аз правя. Моят театър не е основан на причинно-следствената връзка, а на асоциативната. Сгрешаване на една дума или секунда от темпоритъма праща всичко на кино. Този вид театър е най-трудният, затова го правя с подготвени артисти", подчертава режисьорът Теди Москов, за когото това е трети спектакъл с тази трупа след "Възгледите на един пън" и "Красотата спи".

Виж още: Наградените с "Икар 2013"

Наградите "Икар" на Съюза на артистите в България (САБ), връчвани по традиция в Международния ден на театъра, отличиха най-добрите в сценичните изкуства от различните гилдии: актьори, режисьори, сценографи, композитори, критици и драматурзи. 

За изключителен творчески принос почетната статуетка получи актьорът Стефан Мавродиев, който в края на миналата година отбеляза своята 70-годишнина. За изключителен принос в развитието на българския куклен театър Асоциацията на куклените театри (АКТ-УНИМА) присъди своята награда на друг ветеран - Лина Бояджиева, известна, между другото, и като гласа на Сънчо от песничката за "Лека нощ, деца".

С наградата "Икар" за чест и достойнство, която се определя и връчва от председателя на САБ Христо Мутафчиев, тази година бе удостоен актьорът Михаил Хаджиилийков. Лауреат на приза за вариететно изкуство стана Христо Каранджулов-Ирко, за неговата 50-годишна творческа дейност и приноса му в илюзонното изкуство.

Отличието за цирково изкуство, излъчено от Гилдията на цирковите артисти, получиха Сашо Петров Койчев и малкият Алекс Сашов Койчев - за приноса им в цирковата клоунада и пантомима. 

След като миналата неделя героите им в сериала "Под прикритие" изгубиха трагично екранната си дъщеря, Владимир Пенев и Лилия Маравиля получиха "Икар" за най-добри главни роли, но не като инспектор Попов и жена му.

Лилия Маравиля и Владимир Пенев, които са играли семейна двойка в първите сезони на "Под прикритие", на плакатите за отличените им с "Икар" постановки

Владимир Пенев бе отличен като Арпагон в "Скъперникът" от Жан Батист Молиер, постановка на Лилия Абаджиева в Малък градски театър "Зад канала", а синът му в пиесата - Клеант, донесе първи "Икар" в кариерата на младия Александър Кадиев, който произнесе и най-емоционалната реч за вечерта.

Лилия Маравиля заслужи първия си "Икар" като заглавната героиня в "Госпожа министершата" от Бранислав Нушич, постановка на Недялко Делчев в "Театър София".

Нейни конкурентки в категорията за водеща женска роля бяха Дария Симеонова (за Камий в "Презрението" по филма на Жан-Люк Годар и романа на Алберто Моравия, реж. Крис Шарков, Театрална работилница "Сфумато" и Exodus Art) и Жорета Николова (за Нанси в "Морски пейзаж" от Едуард Олби, реж. Петър Денчев, Народен театър "Иван Вазов").

При актьорите в главна роля бяха номинирани още Иван Бърнев (в две постановки на Народния театър "Иван Вазов" - като Г-н Форт във "Веселите уиндзорки" от Уилям Шекспир, реж. Ръсел Болъм, и Херкулес в "Херкулес и Авгиевите обори" от Фридрих Дюренмат, реж. Ивайло Христов) и Стоян Радев (за Градоначалника в "Ревизор" от Николай В. Гогол, реж. Пламен Марков, ТМПЦ - Варна / Драматичен театър "Стоян Бъчваров").

Фотогалерия: "Икар 2012" - купонът на БГ актьорите

Сашо Кадиев, който е популярен и като водещ на предаването "Преди обед" по Би Ти Ви, пък се пребори за отличието с Атанас Атанасов (номиниран с ролята на Труман в "Хората от Оз" от Яна Борисова, реж. Галин Стоев, Театър 199 "Валентин Стойчев") и Малин Кръстев (Тим в "Часът на вълците" по Ингмар Бергман, реж. Десислава Шпатова, Младежки театър "Николай Бинев").

За поддържаща женска роля наградата взе Ина Добрева за превъплъщението си като Елена в "Презрението" на "Сфумато" и Exodus Art, в конкуренция с Александра Василева (Магазинерката в "Очите на другите" от Иван Димитров, реж. Марий Росен, Народен театър "Иван Вазов") и Надежда Петкова (Дойката в "Ромео и Жулиета" от Уилям Шекспир, реж. Петринел Гочев, Драматичен театър "Рачо Стоянов" - Габрово).

Ето и останалите имена в списъка с номинирани и наградени тази година:

- За режисура - Иван Добчев за "Възвишение" по едноименния роман на Милен Русков, Драматичен театър "Николай О. Масалитинов" - Пловдив. Номинирани бяха още: Крис Шарков за "Презрението" и Лилия Абаджиева за "Скъперникът".

Бойко Кръстанов във "Възвишение"

- За дебют: Тея Сугарева за режисурата на "Робин" от Анна Топалджикова, Камерен театър "Възраждане".

Номинирани в тази категория бяха още: Гергана Змийчарова за Жулиета в "Ромео и Жулиета" от Уилям Шекспир, реж. Петринел Гочев, Драматичен театър "Рачо Стоянов" - Габрово, Красимир Василев за Асенчо във "Възвишение" по романа на Милен Русков, реж. Иван Добчев, Драматичен театър "Николай О. Масалитинов" - Пловдив, Явор Веселинов за режисурата на "Малки ритуали за сбогуване" от Оля Стоянова, Драматичен театър "Никола Й. Вапцаров" - Благоевград.

- За сценография: Венелин Шурелов и Елица Георгиева за "Напразни усилия на любовта" от Уилям Шекспир, постановка на Крис Шарков в "Театър София", и "Канкун" от Жорди Галсеран, реж. Стилиян Петров, ТМПЦ - Варна / Драматичен театър "Стоян Бъчваров".

Номинирани бяха още: Мира Каланова за "Ревизор" от Николай В. Гогол, реж. Пламен Марков, ТМПЦ - Варна / Драматичен театър "Стоян Бъчваров", и Петър Митев за "Дисни трилър" от Филип Ридли, реж. Стайко Мурджев, Драматичен театър "Николай О. Масалитинов" - Пловдив.

- За куклен спектакъл: "Бурята" от Уилям Шекспир, постановка за възрастни в Столичния куклен театър, реж. Катя Петрова. Номинирани бяха още: "Аз, Сизиф" на продуцентска къща "Контраст филмс" ООД, по драматургия и режисура на Веселка Кунчева, и "Басни" по Лафонтен, постановка на  Бисерка Колевска в Държавен куклен театър - Бургас.

Мая Бежанска (вляво), която връчи призовете за куклено изкуство, е сред актьорския състав на "Бурята"

- За индивидуално постижение в кукленото изкуство: Свила Величкова за сценографските решения в две постановки на Бисерка Колевска, "Басни" по Лафонтен в Държавен куклен театър - Бургас, и "Джуджето Дългоноско" от Вилхелм Хауф в Държавен куклен театър - Сливен, както и за костюмите на "Професия Лъжец" на Теди Москов.

Номинирани бяха още: Христо Йоцов за музиката на "Бурята" в Столичния куклен театър и Ана-Мария Лалова за Вещицата в "Джуджето Дългоноско" от Вилхелм Хауф, постановка на Бисерка Колевска в Държавен куклен театър - Сливен.

- За майсторско техническо осъществяване: "Парижката Света Богородица" от Виктор Юго, постановка на Лилия Абаджиева в "Театър София". Номинирани бяха още: "Дисни трилър" от Филип Ридли, реж. Стайко Мурджев, Драматичен театър "Николай О. Масалитинов" - Пловдив, и "Времето на кварките" - интерактивна театрална инсталация на тема квантова физика, по идея и режисура Гергана Димитрова, Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура "36 маймуни".

Калин Врачански като Квазимодо на покрива на катедралата

- За авторска музика или оригинално музикално оформление: Петър Дундаков - за пловдивския "Дисни трилър" и варненския "Талантливият мистър Рипли" от Филис Наги, постановка на Стайко Мурджев в Драматичен театър "Стоян Бъчваров". Номинирани в тази категория бяха още: Милчо Левиев (за "Веселите уиндзорки" от Уилям Шекспир, постановка на Ръсел Болъм в Народния театър "Иван Вазов"), и Георги Георгиев от група "Остава" (за "Напразни усилия на любовта" от Уилям Шекспир, реж. Крис Шарков, "Театър София").

- За съвременен танц и пърформанс: "Тълковен речник" - музикално-танцов пърформанс на Сдружение за съвременно алтернативно изкуство и култура "По действителен случай". Номинирани от Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства бяха още: мултимедийният танцов пърформанс "Monocrossing" на Derida Dance и "Танцувам Мария Калас" - идея, хореография и танц  Галина Борисова.

- "Златен глас": Ани Василева - за ролите й в испанския комедиен сериал "Новите съседи". Номинирани от Гилдията на актьорите, работещи в дублажа, бяха още: Николай Николов като полк. Ханс Ланда във филма на Куентин Тарантино "Гадни копилета", и Здравко Методиев - като Спондж Боб в анимационния сериал "Спондж Боб квадратни гащи".

- За драматургичен текст: Яна Борисова с "Хората от Оз". Номинирани от Гилдията на театроведите, критиците и драматурзите бяха още: Елена Алексиева за "Глас" и Стефан Иванов за "Между празниците".

- За критически текст: Камелия Николова за книгата "Българският театър след 1989 и новата британска драма", Университетско издателство "Св. Климент Охридски". Номинирани от Гилдията на театроведите, критиците и драматурзите бяха още: Деляна Манева за книгата "Предизвиканото тяло", издателство "Сиела", и Ромео Попилиев за книгата "Съпротивата на драмата в драмата за съпротивата", Академично издателство "Проф. Марин Дринов"

- За съвременна българска музика: момичешкото трио Shiny Dolls за дебютните им авторски песни "Искам да вярвам" (Still Want To Believe) и Be My Lover. Номинирани бяха още: Кирил Пелтеков-Stamely - за авторската му инструментална композиция Gitarissimo, и проф. Симеон Венков, за авторските му композиции на Международния джаз фестивал Банско 2013 и 29-ия Международен джаз фестивал "Плаца" в Хавана, Куба, 2013 г.

Водещи на церемонията в Народния театър "Иван Вазов" бяха актьорите Мила Люцканова и Герасим Георгиев-Геро, а режисурата бе поверена на Стоян Радев, който засне и сериала на БНТ "Четвърта власт". За музикалните паузи се грижеха Берковската духова музика, "Мистерията на българските гласове" и Валя Балканска. Темата на тазгодишната церемония беие "#Кой, кой, КОЙ печели".