Христо Мутафчиев в деня на театъра

Христо Мутафчиев

актьор, председател на Съюза на артистите в България от 2005 г.

Роден е на 4 април 1969 г. в Карлово, през 1994-та завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Надежда Сейкова и Илия Добрев, а от следващата 1995-а е част от трупата на Малък градски театър зад Канала. Гастролира и на други сцени, например като Станчо Дерибея в "Хъшове", постановка на Ал. Морфов в Народния театър "Иван Вазов". ,Носител е на "Икар 2005" за главната роля в "Големанов", постановка на Мариус Куркински по Ст.Л.Костов.

Любимец е на тв зрителите от сериала "Дунав мост” и ситкома "Клиника на третия етаж", а през сезон 2011-2012 се завръща на малкия екран с поддържаща роля в сериала "Под прикритие". Озвучава ленивеца Сид в хитовата анимационна трилогия "Ледена епоха".

В киното се снима във филмите "Огледалото на дявола", "Пансион за кучета", "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", а за ролята си в "Миграцията на паламуда" на реж. Людмил Тодоров, по време на чиито снимки през 2010 г. получава инсулт, е отличен със "Златна роза 2012" за най-добър актьор на фестивала на българския игрален филм във Варна.

С минало на опитен брейк танцьор, който в ученическите си години дори е печелил републиканско първенство, през пролетта на 2014 г. той влиза в журито на "Дансинг старс-4" редом с Алфредо Торес, Илиана Раева и Галена Великова.

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност