Христо Мутафчиев в деня на театъра

Христо Мутафчиев

актьор, председател на Съюза на артистите в България от 2005 г.

Роден е на 4 април 1969 г. в Карлово, през 1994-та завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Надежда Сейкова и Илия Добрев, а от следващата 1995-а е част от трупата на Малък градски театър зад Канала. Гастролира и на други сцени, например като Станчо Дерибея в "Хъшове", постановка на Ал. Морфов в Народния театър "Иван Вазов". ,Носител е на "Икар 2005" за главната роля в "Големанов", постановка на Мариус Куркински по Ст.Л.Костов.

Любимец е на тв зрителите от сериала "Дунав мост” и ситкома "Клиника на третия етаж", а през сезон 2011-2012 се завръща на малкия екран с поддържаща роля в сериала "Под прикритие". Озвучава ленивеца Сид в хитовата анимационна трилогия "Ледена епоха".

В киното се снима във филмите "Огледалото на дявола", "Пансион за кучета", "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", а за ролята си в "Миграцията на паламуда" на реж. Людмил Тодоров, по време на чиито снимки през 2010 г. получава инсулт, е отличен със "Златна роза 2012" за най-добър актьор на фестивала на българския игрален филм във Варна.

С минало на опитен брейк танцьор, който в ученическите си години дори е печелил републиканско първенство, през пролетта на 2014 г. той влиза в журито на "Дансинг старс-4" редом с Алфредо Торес, Илиана Раева и Галена Великова.

 1. Христо Мутафчиев и Веселин Плачков в "Разпитът"

  Христо Мутафчиев и Веселин Плачков в "Разпитът"

  18 февруари 2018 г. - Христо Мутафчиев (вляво) и Веселин Плачков, който повтаря ролята си от филма "Дякон Левски", играят "Разпитът" в Малък градски театър зад Канала по повод 145-годишнината от гибелта на Апостола на Свободата. В основата на спектакъла е стенограмата от съдебно-следствения разпит на "главатаря на бунтовническия комитет Васил Дякон Левски", продължил цяла седмица през януари 1873 г.

 2. Стефан Цанев на 80: "Духът на поета"

  Стефан Цанев на 80: "Духът на поета"

  11 януари 2017 г. - Народният театър "Иван Вазов" отбелязва 80-годишнината на Стефан Цанев с представления на постановки по негови текстове, сред които "Духът на поета", с Христо Мутафчиев в ролята на Стефан Стамболов (вдясно) и Валентин Танев като Захари Стоянов. Тя се играе на Камерна сцена от 19 ч. за 100-тен път, а от 18,15 писателят раздава автографи върху свои книги.

 3. Христо Мутафчиев преди финала на "Под прикритие" в НДК

  Христо Мутафчиев преди финала на "Под прикритие" в НДК

  Христо Мутафчиев минава по червения килим в НДК преди галавечерта по повод излъчването на финалния епизод от сериала "Под прикритие" в зала 1, 4 юни 2016 г.

 4. Ченгета и мафиоти на една сцена в НДК

  Ченгета и мафиоти на една сцена в НДК

  Владимир Пенев събра свои колеги от "Под прикритие" като Христо Мутафчиев, Лилия Маравиля, Мариан Вълев, Бойко Кръстанов за няколко общи селфита, които пусна във "Фейсбук" след излъчването на финалния епизод от сериала в зала 1 на НДК и в ефира на БНТ, 4 юни 2016 г.

 5. "За теб" със Станимир Гъмов и Христо Мутафчиев

  "За теб" със Станимир Гъмов и Христо Мутафчиев

  Станимир Гъмов и Христо Мутафчиев в "За теб" - пиеса от Яна Борисова, поставена от Петър Кауков в Театър Азарян. Сценографията е дело на Никола Тороманов. Гледайте на 29 ноември и 21 декември 2015 г. Билети по 10 и 15 лева в Билетния център на НДК.

 6. Станимир Гъмов и Христо Мутафчиев в общ спектакъл

  Станимир Гъмов и Христо Мутафчиев в общ спектакъл

  Станимир Гъмов и Христо Мутафчиев играят двама братя в пиесата "За теб" от Яна Борисова, поставена от Петър Кауков в Театър Азарян в НДК. По думите на авторката пиесата е "ужасно смешна, малко тъжна и страшна, но покъртителна. Това е написан специално за тези актьори пъзел от думи, тайни и преживявания, вдъхновен от истинския им живот."

 7. Христо Мутафчиев и Станимир Гъмов в общ спектакъл

  Христо Мутафчиев и Станимир Гъмов в общ спектакъл

  Христо Мутафчиев и Станимир Гъмов играят двама братя в пиесата "За теб" от Яна Борисова, поставена от Петър Кауков в новия Театър Азарян в НДК през ноември 2015. Изплашени от едно нещастие, влюбени в едно и също момиче и изгубили смисъла на живеенето, двамата се преоткриват един друг, преминавайки през емоционални тресавища и океани...

 8. "За теб" с Христо Мутафчиев и Станимир Гъмов

  "За теб" с Христо Мутафчиев и Станимир Гъмов

  Режисьорът на "За теб" Петър Кауков превежда Христо Мутафчиев и Станимир Гъмов през нелекия текст на Яна Борисова (с номинации "Икар" и "Аскеер" за драматургия) и ги мотивира да бъдат напълно откровени. Те, от своя страна, показват класа и смелост, жонглирайки с човешките страхове, слабости и болки. Ппостановката в Театър Азарян се играе в НДК на 29 ноември 2015 г.

 9. Христо Мутафчиев в общ спектакъл със Станимир Гъмов

  Христо Мутафчиев в общ спектакъл със Станимир Гъмов

  Христо Мутафчиев и Станимир Гъмов играят двама братя в пиесата "За теб" от Яна Борисова, поставена от Петър Кауков в новия Театър Азарян в НДК през ноември 2015. По думите на авторката пиесата е "ужасно смешна, малко тъжна и страшна, но покъртителна. Това е написан специално за тези актьори пъзел от думи, тайни и преживявания, вдъхновен от истинския им живот."

 10. Део, Лео, Рафи и Играта с журито на "Дансинг старс"

  Део, Лео, Рафи и Играта с журито на "Дансинг старс"

  Костюмирани и с черни очила - а ла "Блус брадърс", - Део, Лео, Рафи и Играта гостуваха със съвместния си хит в "Дансинг старс-4", 20 март 2014 г., като изпълнението им вдигна на крака и разтанцува дори журито, в което този сезон седи и актьорът Христо Мутафчиев (вляво).

 11. Христо Мутафчиев на сцената на Малък градски театър "Зад канала"

  Христо Мутафчиев на сцената на Малък градски театър "Зад канала"

  Христо Мутафчиев в "Ритъм енд блус", авторски спектакъл на проф. Румен Цонев в Малък градски театър "Зад канала". През 2014 г. актьорът стана четвъртият член на журито в "Дансинг старс-4", редом с Алфредо Торес, Галена Великова и Илиана Раева.

 12. Христо Мутафчиев и Стефан Вълдобрев

  Христо Мутафчиев и Стефан Вълдобрев

  "Миграцията на паламуда" на реж. Людмил Тодоров - съвременна комедия, в която двама бащи (Христо Мутафчиев и Стефан Вълдобрев) и двамата им сина се борят с живота "като прасета с тикви". Филм "за човешката надежда, колкото и нелепа да изглежда тя понякога

 13. Христо Мутафчиев в "Миграцията на паламуда"

  Христо Мутафчиев в "Миграцията на паламуда"

  Христо Мутафчиев в "Миграцията на паламуда" на реж. Людмил Тодоров, показан по Нова тв от 15,15 ч. на 6 септември 2012 г. На 31-вия фестивал на българския игрален филм "Златна роза" във Варна през октомври 2012 ролята му донесе отличие за най-добър актьор

 14. Христо Мутафчиев пее

  Христо Мутафчиев пее

  Христо Мутафчиев пее на партито след наградите "Икар" на Съюза на артистите в България, раздадени на церемония в Народния театър "Иван Вазов" в международния ден на театъра, 27 март 2012 г.

 15. Христо Мутафчиев в деня на театъра

  Христо Мутафчиев в деня на театъра

  Христо Мутафчиев позира до статуетките "Икар 2012", раздадени на 27 март - международния ден на театъра - от оглавявания от него Съюз на артистите в България на церемония в Народния театър "Иван Вазов"

 16. Свобода или смърт!

  Свобода или смърт!

  В средата на ХІХ век, когато Отоманската империя управлява славянските земи, много български патриоти избягват в Браила, Румъния, където основават таен комитет с цел да подготвят революция. Те са Хъшове. Гледайте "Хъшове" по БНТ на 3 и 4 март 2012.

 17. "Изгубена Станка" в "Хъшове"

  "Изгубена Станка" в "Хъшове"

  В първата част от тв адаптацията, която ще бъде излъчена по БНТ1 на националния празник Трети март, хъшовете решават да поставят "Изгубена Станка" и със събраните от представлението средства да закупят оръжие...

 18. Има ли българско име, на което обещаваш голяма кариера?

  Има ли българско име, на което обещаваш голяма кариера?

  Христо Мутафчиев: Радина Кърджилова, Йоана Темелкова, Ивайло Захариев. Но всичко зависи от тях и от характера, който имат, защото тази професия има нужда от характер.

 19. Къде можем да те видим в София?

  Къде можем да те видим в София?

  Христо Мутафчиев: На жълтите павета. В театъра. В театър Зад канала, където ми е мястото. В спектакъла “Ритъм & блус”, където се върнах, защото шило в торба не стои.

 20. Ще продължаваш ли да играеш?

  Ще продължаваш ли да играеш?

  Христо Мутафчиев: Със сигурност да, ако съм здрав. А аз ще съм здрав, което означава, че ще играя.

 21. Как изглежда идеалната кола?

  Как изглежда идеалната кола?

  Христо Мутафчиев: Форд Мустанг. Но аз обичам да карам колите, а не да ги гледам. Колата ми трябва да бъде мощна толкова, колкото съм и аз.

 22. Как си представяш театъра след 20 години?

  Как си представяш театъра след 20 години?

  Христо Мутафчиев: Театърът се е родил като необходимост, а не като задължение и поради тази причина театър ще има още много дълго.

 23. Кой е най-важният урок, който си получил?

  Кой е най-важният урок, който си получил?

  Христо Мутафчиев: Най-важното, което съветвам младите актьори, е да не си мислят, че славата е нещо лесно и нещо, което се консумира като баничка или торта.

 24. Какъв беше като тийнейджър?

  Какъв беше като тийнейджър?

  Христо Мутафчиев: Лайно. Бях дивак, не се спирах пред нищо, както и сега, разбира се, много непокорен и свободолюбив.

 25. Ако беше част от Академията, кого би номинирал?

  Ако беше част от Академията, кого би номинирал?

  Христо Мутафчиев: “Миграцията на паламуда”, последният филм на Людмил Тодоров - за главна мъжка роля на Стефан Вълдобрев и за режисура на Людмил Тодоров.

 26. Коя е ролята, с която се гордееш най-много?

  Коя е ролята, с която се гордееш най-много?

  Христо Мутафчиев: Да бъда баща на дъщеря ми.

 27. Какво би те накарало да приемеш роля?

  Какво би те накарало да приемеш роля?

  Христо Мутафчиев: Ако ми го вдига. Аз съм директен.

 28. Какво е животът с една дума?

  Какво е животът с една дума?

  Христо Мутафчиев: Животът е прекрасен. Dolce Vita.

 29. Слави Ангелов, Христо Мутафчиев и Димитър Митовски

  Слави Ангелов, Христо Мутафчиев и Димитър Митовски

  Разследващият журналист от в. "24 часа" Слави Ангелов, тук в ролята на консултант (вляво), актьорът Христо Мутафчиев и режисьорът продуцент Димитър Митовски на пресконференцията за сериала по БНТ "Под прикритие", 17 февруари 2011 г.

 30. Ирини Жамбонас и Христо Мутафчиев

  Ирини Жамбонас и Христо Мутафчиев

  С бурни аплодисменти, прегръдки и сълзи беше посрещнат от своите колеги, сред които бе и Ирини Жамбонас, шефът на съюза на артистите Христо Мутафчиев на наградите "Икар 2011" в Народния театър, раздавани ежегодно на 27 март

 31. Христо Мутафчиев в едър план

  Христо Мутафчиев в едър план

  В деня на театъра 27 март Христо Мутафчиев дойде след връчването на наградите на САБ "Икар 2011" в Народния театър, за да се зареди с енергията от приятелите си, и окрилен от тях, запя Simply The Best с групата, поканена да озвучи коктейла

 32. Христо Мутафчиев, април 2011

  Христо Мутафчиев, април 2011

  Христо Мутафчиев демонстрира висок дух на премиерата на първия епизод от сериала на БНТ "Под прикритие" в столичния мултиплекс "Синема сити" в средата на април 2011 г. - близо половин година, след като бе повален от инсулт на 41-годишна възраст

 33. Христо Мутафчиев и Дарин Ангелов

  Христо Мутафчиев и Дарин Ангелов

  Христо Мутафчиев, придружен от по-младия си колега Дарин Ангелов, се включи в инициативата за Световния ден на сърцето 29 септември 2011 г., като посети открития пункт за безплатно измерване на кръвното налягане пред Народния театър "Иван Вазов"

 34. Христо Мутафчиев на гости на сп. "Макс"

  Христо Мутафчиев на гости на сп. "Макс"

  Христо Мутафчиев на редакционно парти по случай петгодишнината на сп. "Макс", 11 ноември 2011 г. Той е включен в специалния колекционерски брой MAX People, редом с Христо Стоичков, Димитър Бербатов, Пламен Константинов, Наум Шопов, Александър Морфов..

 35. Христо Мутафчиев по червения килим

  Христо Мутафчиев по червения килим

  Христо Мутафчиев минава по червения килим за премиерата на "Под прикритие-2" в столичен клуб, 21 ноември 2011 г. Появата му във втория сезон на сериала е неговото завръщане на екран след прекарания през есента на 2010 г. инсулт

 36. Христо Мутафчиев и Цветана Манева

  Христо Мутафчиев и Цветана Манева

  Цветана Манева поздравява колегата си Христо Мутафчиев за премиерата в столичен клуб, 21 ноември 2011 г., на втория сезон от сериала на БНТ "Под прикритие", където актьорът има поддържаща роля като "върналия се от ада" Александър Миронов

 37. Три звезди на наградите на "БГ радио 2003"

  Три звезди на наградите на "БГ радио 2003"

  Докато Мария Илиева и Руши Видинлиев се опитват да си направят "абитуриентска" снимка, Христо Мутафчиев се намесва в кадъра, без да подозира, че на свой ред е дебнат от нарисуван бейзболист... - на годишните музикални награди на "БГ радио", 4 март 2003 г.

 38. Христо Мутафчиев и съпругата му Елица

  Христо Мутафчиев и съпругата му Елица

  Номинираният Христо Мутафчиев и съпругата му Елица пристигат на церемонията "Мъж на годината 2011", 6 януари 2012 г., следвани от шефа на организаторите на конкурса "Дарик радио" Радосвет Радев

 39. Мъжете на 2011 г.

  Мъжете на 2011 г.

  Победителят в анкетата "Мъж на годината 2011" Стефан Стойчев от Чирпан, известен като "спасителя от автомагистрала "Тракия", и подгласниците му: актьора Христо Мутафчиев и треньор номер 1 Симеон Щерев - след церемонията на 5 януари 2012 г.

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност