Постановката спечели и наградата за сценография, Теди Москов е най-добрият режисьор, а Ивайло Христов отказа статуетката

Театралните награди "Аскеер" бяха раздадени на 24 май за 24-ти път в церемония от театър "Българска армия", излъчена на живо в празничната вечер по БНТ1 и БНТ Сат.

Най-много номинации за "Аскеер 2014" - четири, имаше трагедията от Уилям Шекспир "Ромео и Жулиета", постановка на Петринел Гочев, който бе сред кандидатите за престижната статуетка при режисьорите.

Спектакълът на габровския Драматичен театър "Рачо Стоянов" (DramaGabrovo.com) донесе отличието за сценография на Юлияна Войкова-Найман, която беше номинирана и за костюми.

"Ромео и Жулиета" бе номер 1 и в категорията за най-добро представление, където се конкурираше със "Самотният запад" на Театър 199 (реж. Владимир Люцканов) и "Професия лъжец", постановка наВарненския куклен театър и лауреата при режисьорите Теди Москов, които по-рано тази година отнесоха и другия театрален приз, "Икар".

Бойко Кръстанов във "Възвишение" бе провъзгласен за изгряваща звезда в конкуренция с Елена Телбис в "Заешка дупка" и Христо Ушев в две роли - "Робин" и Welkome America

Вкатегорията за водеща мъжка роля Ивайло Христов и Малин Кръстев от "Самотният запад" на Мартин Макдона се конкурираха помежду си и с Владимир Пенев, номиниран с ролята си в "Скъперникът" по Молиер, също наградена с "Икар".

Победи Ивайло Христов, чиято режисьорска работа по "Заешка дупка", също в Театър 199, донесе на Валери Йорданов приза за поддържаща мъжка роля в началото на вечерта. Самият Валери играеше по същото време "Хъшове" в Народния театър "Иван Вазов" и бе пратил на церемонията дъщеричката си Йована, която благодари от негово име на учителите му от Театралната академия, най-вече на Стефан Данаилов.

Ивайло Христов, от своя страна, присъстваше в залата, но излезе на сцената само за да откаже наградата си заради изтикването на културата и духовността на заден план.

Народният театър имаше две номинации за водеща женска роля - на Бойка Велкова и Александра Василева, която спечели като заглавната героиня в "Свобода в Бремен. Г-жа Геше Готфрид" от Райнер Вернер Фасбиндер, постановка на Григор Антонов. Третата номинирана бе Ивана Папазова с "Глас" на Драматичен театър - Пловдив.

При поддържащите актриси наградата отиде при Ирини Жамбонас за ролята на Ирина в "Заминавам" от Алексей Слаповски в Малък градски театър "Зад канала".

За театрална музика беше отличена Петя Диманова с варненската постановка на "Канкун" от Жорди Галсеран. Друг спектакъл, режисиран от Стилян Петров - "Фотоапарати" от Пьотр Гладилин в камерен театър "Възраждане", донесе наградата за костюмография на Елица Георгиева.

Призът за съвременна българска драматургия бе връчен за 10-и път, а негов лауреат тази година стана Оля Стоянова с "Покана за вечеря", поставена в театър "София".

Голямата награда "Аскеер 2014" за цялостен принос към театралното изкуство тази година се присъди на педагога и режисьора проф. Надежда Сейкова.

Постановчик на церемонията, в която звучаха БГ версии на световни хитове като Happy и Blurred Lines, беше Диана Добрева. Пълен списък с номинациите - на Askeer.bg.

Виж още: Лауреатите на миналогодишните "Аскеери"