Режисьорката на "Мила от Марс" и "Прогноза" сама изпълнява ролята на Румена войвода, "планинската царица", в силен нов български игрален филм на историческа тема

"Воевода" (известен и с работното заглавие "Румена войвода - планинската царица") е дългоочакваният трети пълнометражен филм на Зорница София ("Мила от Марс", "Прогноза"). Режисьорката е и автор на сценария, базиран върху спомени на очевидци и очерците от Николай Хайтов за хайдушкото движение, по които е създаден и "Капитан Петко войвода". 

Критици, които похвалиха "Воевода", видяха паралели и с "Козият рог" (1972), създаден по един от "Дивите разкази" на писателя и смятан за едно от върховите постижения в българското кино.

"Оказа се, че Румена е била любим образ на Хайтов и писателят все е чакал някой да се сети да направи филм за нея. Има много жени в хайдушкото движение и за тях не се знае нищо. А те са феномен. Истински жени герои, които са зарязвали и дом, и деца и са хващали гората", сподели преди време режисьорката пред сп. "Ева".

Имената им са изброени във финалните кадри на филма, по който Зорница София работи в продължение на повече от седем години - докато междувременно режисира епизоди от няколко БГ сериала.

Всяко нещо е лесно, когато има мотивация, време за подготовка, ангажиране на верните хора, обяснява тя.

След като не открила подходяща актриса на кастингите, се видяла принудена да поеме сама заглавната роля. Като нейни побратими и четници й партнират Владимир Зомбори, Леарт Докле, Петър Генков, Димитър Селенски, Йордан Биков - и Валери Йорданов ("Хъшове") като байрактаря Стоян Ковача.

Нейният преподавател от НАТФИЗ проф. Людмил Стайков я посъветвал да потърси относително непознати лица, които не са по билбордовете и кориците на списанията - както самият той намерил главните актьори за историческите си епоси "Хан Аспарух" и "Време разделно".

Александър Алексиев ("Възвишение") се превъплъщава в свещеник и ятак на хайдутите, а Горан Гънчев и Валентин Танев - в турски големци, тръгнали по петите на четата. В отрицателна роля влиза и Петър Минчев - Гущера, който, освен житейска половинка на режисьорката, е също така координатор на каскадите във филма й.

Малката Румена, която на плаката се прицелва с пушка, се играе от Ники Амрита Николай. Дъщерята на Зорница София била избрана за ролята заради физическата прилика с майка си.

Филмът е копродукция с Хърватия, а сред продуцентите от българска страна, освен Националния филмов център (НФЦ), са "Ню Бояна филм" и "Дрийм тийм филмс".

Бюджетът от 3 млн. лева бил свит до малко над 2 млн. - колкото стандартният бюджет на съвременен български филм. Помогнали им множество съмишленици от цялата страна - сдружение "Хайдути", колекционери с възрожденски дух, които осигурили автентичен реквизит, а като някои от тях взели и участие в масовите сцени.

Оператор е Крум Родригес, който държал на едрите планове, а музиката - на етногрупата "Кайно йесно слонце", с допълнителна обработка от Дарко Маркович.

Освен в Осоговската планина, където са се подвизавали Румена и четата й, филмът е сниман из цялата страна - в Стара планина, край Сливен, по Шуменското плато, до крепостта Урвич, над село Осмар.

След повече от месец издирване на локации се оказало, че т.нар. "архитектурни резервати" са буквално поругани от цивилизацията - със сателитни чинии, електрически стълбове, модерна дограма, климатици и други съвременни удобства.

Единствено в Жеравна открили съхранената възрожденска атмосфера, послужила им не само като интериор, но и за външните снимки. И въпреки че филмът е исторически, стремежът им бил да изглежда съвременно и да звучи съвременно.

"Румена е доста луда, доста дива жена. Има много любопитни спомени на очевидци за нея. Явно е била извън форматите, извън онова, което се е считало за стандартно за жените - поне в онова време", коментира Зорница София пред Нова телевизия, която е поела разпространението на филма чрез своето дистрибуторско подразделение "Лента".

"Воевода" е на екран от този петък, 13 януари, а трейлърът ни напомня да гледаме българското кино в кината.