Постановката на Сашо Морфов в Народния театър е носител на театралните награди "Икар" и "Аскеер", а през изминалите близо 12 години в ролите на Вазовите герои са влизали различни актьори

"Хъшове" е история за борбата на човека срещу съдбата, казва режисьорът Александър Морфов, който връща на сцената пиесата от Иван Вазов за 100-годишнината на Народния театър през 2004-та. 

Негово е и музикалното оформление, а за сценичната си адаптация е използвал също текстове на Христо Ботев, както и спомените на Христо Македонски.

Представленията на Народния театър през 1904-та са започнали с "Хъшове", която е поставена за първи път на сцена десетилетие по-рано, през 1894 г. С тази пиеса в средата на ХХ в. се чества половин век от основаването на трупата, а на 24 май 2013 г. постановката на Морфов имаше своето представление номер 200.

Сега, на 25 май 2016 г., е нейното 250-ото представление. Междувременно снощи режисьорът спечели "Аскеер" за авторската си постановка "На ръба", също в Народния театър.

През 2005 г. "Хъшове" също печели двете театрални награди - "Икар" за режисура и майсторско техническо осъществяване и "Аскеер" за водеща мъжка роля (Валери Йорданов като Бръчков), режисура и най-добро представление.

Сред актьорите, участвали в спектакъла през близо 12-годишната му история, беше и Чочо Попйорданов, който почина през 2013 г. след нелеп инцидент.

Чочо Попйорданов игра Македонски и в минисериала на БНТ "Хъшове"

Ролите на Вазовите герои през годините са били изпълнявани от различни актьори:

Македонски - Петър (Чочо) Попйорданов, Христо Мутафчиев, Александър Морфов, Деян Донков
Дерибеев - Христо Мутафчиев, Деян Донков, Александър Морфов, Деян Ангелов
Попчето - Захари Бахаров, Деян Донков, Христо Петков
Петър - Деян Ангелов, Даниел Ангелов
Васил - Даниел Ангелов, Даниел Рашев, Филип Аврамов
Румънски келнер - Димитър Рачков, Стойчо И. Стоянов, Васил Драганов
Секретарка, Мадам Клеопатра - Биляна Петринска, Олга Недялкова, Елисавета Господинова
Христо Б. Петков - Владимир Карамазов, Юлиан Вергов, Александър Морфов, Иван Юруков

Като граждани на Браила са участвали още Любица Александрова, Стойчо Стоянов, Делчо Копривишки, Даниел Ахмаков, Здравка Маринова, Иво Леонкев, Сава Драгунчев, Яна Титова, Марта Кондова, Розалина Пейчева, Василена Винченцо, Владислава Николова, Сара Морфова, Виктор Танев, Христо Терзиев. В спектакъла довечера играят също Стоян Алексиев и Катерина Попйорданова.

Валери Йорданов е титуляр от самото начало в ролята на Бръчков, както и Валентин Ганев като Владиков, Руси Чанев (Странджата), Рени Врангова (Евгени), Валентин Танев (Хаджията), Дарин Ангелов (Павел). Димитрото се играе от Пламен Пеев, Теодор Елмазов влиза в ролите на полицай, хотелиер и румънец, а Евгени Будинов е Мравката.

"Действието в "Хъшове" не се развива в България. Това е ситуация, в която човек се намира на границите на своята морална издръжливост, когато се подлагат на изпитание устоите на личността. Съдя за това по себе си, живеейки в последно време повече зад граница - , казва Александър Морфов. - Това е изпитание, през което може би всеки трябва да премине. Защото човек трябва да мине през болката на отчуждението, през болката на самотата, за да изпита... носталгия не е точната дума... може би да изпита болката по изгубения рай."

По думите му: "Не можем да разберем една ситуация, когато се намираме вътре в нея, не можем да усетим любовта на любимите си хора, когато ежедневно я имаме. Самотата сред хора е страдание. Мизерията превръща страданието в отчаяние, а отчаяният човек не е благороден. Еволюцията не е необратим процес, милионите години се стопяват само за няколко дена глад и човекът се превръща отново в животно, само че по-зло от всички, които познаваме. Да останеш човек е нечовешко изпитание."

"Искахме хъшовете да бъдат показани във всичките им измерения - положителни и отрицателни, нищожни и велики, да няма еднозначно поведение. Във всяка една ситуация те са и подлеци, и герои едновременно. Много трудно е да избереш, кой да оцелее - ти или твоят приятел. Това е дълбоко трагичен избор. Това не е сблъсък на отделни характери, това е сблъсък между човека и съдбата", заключава режисьорът, който преди няколко години пренесе спектакъла и на екрана на БНТ, като минисериал.

Той е и съсценарист на тв адаптацията заедно с покойния Илиян Симеонов и Руси Чанев (Странджата). Оператори са Димитър Гочев и Александър Станишев.