Само за 2 години страната ни е загубила 20 позиции в класацията за свобода на словото

Говорителят на неправителствената организация "Репортери без граници" Оливие Базил заяви, че климатът на насилие и пълната липса на прозрачност за истинските собственици на медии са сред причините България да се нареди на стотното място в класацията за свобода на словото за тази година.

В интервю за "Хоризонт" на БНР Базил подчерта, че причините са същите като миналата година, но доста по-концентрирани:

"Причините за съжаление са същите, но са по-често срещани. България се нарежда наистина по-назад от половината страни в света и е на последно място сред държавите от ЕС. 

Първата причина е климатът на насилие, който се изразява в директни или косвени заплахи срещу журналисти и техните семейства. В такъв климат автоцензурата влияе на работата. 

Огромен проблем е пълната липса на прозрачност на истинските собственици на медии. Имам предвид слагането на ръка или нарастващото влияние на сивата икономика, която инвестира в медиите, за да ги направи средства не за информация, а за оказване на натиск. 

Съществува и проблемът с рекламата, която не само усложнява въпроса с финансовата независимост на медиите, а и го прави доста труден за проследяване. 

Аз лично познавам много добри журналисти в България, но голяма част от тях не могат да работят в традиционни медии. Пред мен журналисти са споделяли, че ако работят срещу определена групировка, просто няма да бъдат наети на работа, защото никой не би искал да си създава проблеми. Има и репортери, които поради тази причина са без работа 6-7 години."