Във филма по романа "Възвишение" двамата главни герои се играят от Александър Алексиев и Стоян Дойчев

Александър Алексиев (сериала "Откраднат живот") и Стоян Дойчев са двамата млади актьори, избрани за ролите на Гичо и Асенчо в екранизацията на "Възвишение".

Виж още: "Възвишение", от създателите на "Мисия Лондон" и сериала "Под прикритие"

Нашумялата книга от Милен Русков, отличена с наградата на ЕС за литература, има и сценична адаптация. Постановката на Иван Добчев се играе на пловдивска сцена, а в главните герои се превъплъщават Бойко Кръстанов и Красимир Василев.

В романа персонажите им са определени като "малко революционери, малко разбойници", които тръгват да се борят за Голямото дело - Освобождението на България, но са попаднали сякаш случайно сред останалите "юнаци"...

Именно на тях е възложено да намерят и лично да предадат писмо до Васил Левски след Арабаконашкия обир, извършен от Димитър Общи и неговата чета през 1872 г.

Търсенето на Апостола се превръща в трагикомично приключение, а техният революционен ентусиазъм бива изместен от разочарование и огорчение...

Виж още: Актьорите, които бяха Васил Левски

Голяма лъжа е май свободата, брате! - казва Гичо, горе на възвишението

Вече са известни и останалите актьори, които са четници на Филип Аврамов (Димитър Общи): Христо Петков (Тодор Шумненеца), Кирил Ефремов (Петко Страшника), Благовест Благоев (Наш Тотко), Станислав Ганчев (Пейо Бръмбара), Румен Гавазанов (Георги Чумата), Антонио Димитриевски (Григор Стойневски Македонеца), Ивайло Димитров (Стефан Жълъда), Владимир Михайлов (Симо Влаха) и Веселин Анчев в ролята на Велчо Шунтов.

Главните герои във "Възвишение" Гичо и Асенчо се играят съответно от Александър Алексиев (вдясно) и младия Стоян Дойчев

Алекс Алексиев е по-малкият син на актьора Стоян Алексиев и завършил актьорско майсторство в Ню Йорк. По-късно се мести и в Лондон и се снима в холивудски продукции като "Джак Райън: Теория на хаоса" под режисурата на Кенет Брана. У нас е познат предимно от малкия екран като д-р Александър Василев от докторския сериал на Нова телевизия "Откраднат живот", където вече втори сезон партнира на баща си.

Участва и в трилогията късометражни филми на режисьора Павел Веснаков - "Парафиненият принц", "Чест" и "Зевс", - получили високи оценки на наши и международни кинофестивали.

За Стоян Дойчев "Възвишение" е дебютен филм. Младият актьор е завършил актьорско майсторство за куклен театър при проф. Жени Пашова в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" през 2012 г.

Работил е в куклените театри на Варна и Сливен, а сега играе в Столичния куклен театър. Участва в "Аз, Сизиф", "Момче и вятър", "Маугли“, "Приказка за щастието".

Снимките на "Възвишение" започнаха през януари, като се осъществяват на няколко етапа през цялата година. Предстои есенният, финален стадий от снимачния период.

Режисьорът Виктор Божинов е съсценарист на филма заедно с Нели Димитрова и самия писател, който е и автор на диалозите. Продуцент е Иван Дойков, познат най-вече с работата си по "Мисия Лондон", а копродуценти: Оксана Шаламанова ("Ол Старс Ин"), БНТ и Нина Алтъпармакова ("Булфилм").

Проектът се реализира и с финансовото съдействие на Националния филмов център", като е подкрепен от Столичната община в лицето на кмета Йорданка Фандъкова и парламентарната комисия по култура и медии към 43-тотото Народно събрание.

След "Воевода" на Зорница София това е поредният нов български филм, ситуиран в годините на османското робство.

Източник: Key Events & Communication