Александър Алексиев, Валери Йорданов, Деян Донков и Яна Титова участват в четвъртия късометражен проект на режисьора

Режисьорът Павел Г. Веснаков отново заминава за кинофестивалите в Локарно и Сараево, този път със "Зевс" - четвъртият му късометражен филм.

След "Чест", който спечели множество наши и международни отличия, в "Зевс" отново участва сина на Стоян Алексиев - Александър.

Двамата с Валери Йорданов играят братя, които след години на семейни раздори трябва отново да намерят път един към друг, за да организират погребението на баща си.

Партнират им Деян Донков и Яна Титова.

Швейцарският фестивал, който присъжда наградата "Златен леопард", има 68-о издание от 5 до 15 август, а "Зевс" е номиниран в конкурсната програма Pardi Di Domani (Утрешните леопарди).

Веднага след това филмът ще направи и своята регионална премиера на филмовия фестивал в Сараево (14-22 август), където се състезава за приза "Сърцето на Сараево".

С последните си два филма - "Чест" и "Парафиненият принц", Веснаков спечeли два поредни пъти (2012 и 2013 г.) специалната награда на журито в Сараево. "Чест" стана и първият български филм, печелил "Гран при" на фестивала в Клермон-Феран (2014 г.), както и номинация за Европейските филмови награди.

Продуценти на новия му проект от българска страна са "Мувименто" ООД - Моника Балчева и Орлин Руевски. "Зевс" е копродукция с германската фондация "Роберт Бош", с подкрепа и от Националния филмов център.

Алекс Алексиев в кадър от "Чест"

Веснаков е ученик на Георги Дюлгеров и възпитаник на Нов български университет - където се озовава почти случайно, след като завършва обикновена гимназия в софийския жк  "Младост", разказа за него преди време Българската редакция на "Дойче веле".

В началото учи на две места - включително и в Историческия факултет на Софийския университет, но издържа само три месеца и зарязва историята. Първия си филм снима за по-малко от 2000 лева, събрани от приятелски заеми и пари на майка му, която е лекарка.

"Влакове", който е и дипломната му работа, е с актрисата Антоанета Петрова в ролята на Тони, 45-годишна миячка на чинии. Останала без никакви пари, след като шефът не й плаща заплатата, и изправена пред безизходица, една майка е готова на всичко, за да направи детето си щастливо...

В своя втори филм влага парите от наградата, която получава за първия. Третият - "Чест", който също е българо-германска продукция, започва да снима едва след тригодишно издирване на средства за него.

"Проблемът с дългото търсене е, че получаваш пари за един стар сценарий. А докато намериш финансиране, ти се променяш, вече си друг човек, искаш да промениш някогашните си намерения. Това е голямата морална дилема, когато най-сетне намериш пари - как да не изневериш на себе си и как да останеш лоялен към тези, които са финансирали именно някогашния ти сценарий", казва тогава Веснаков.

Българската бедност е една от темите и в новия му филм, в който действието се развива на село, сред хора от всякакви религии. Близките на починалия нямат пари за погребение, но семейството и околните се справят с положението...

Павел Г. Веснаков с наградата на София филм фест 2013 за "Парафиненият принц"

Източник: Мувименто; Българската редакция на "Дойче веле"