Лидерите си благодариха един на друг за направените компромиси

Съгласие е постигнато и съдебна реформа все пак ще има. Премиерът Борисов се разбрал с депутатите от Реформаторски блок и ДПС за промените в Конституцията. Така се осигурява необходимото мнозинство за гласуването им.

Все още се очаква решението на АБВ и ако те се съгласят, подписите под проекта могат да стигнат 180. Новият, компромисен вариант за промени обедини почти всички политически сили, с изключение на БСП и "Атака".

Новият проект за конституционни промени

В новия проект се включват трите консенсусни теми - разделянето на ВСС на две колегии, засилване ролята на инспектората и прекия избор на магистратите.

В крайна сметка ДПС отстъпиха пред искането на Реформаторите за квотите в двете колегии. Така остава стария вариант, при който в съдийската професионалните членове ще са 8, а избраните от парламента - 5. В прокурорската квота пък разпределението е 6 на 6.

Много компромиси в името на реформата

"Съобразихме се с всички и с компромисите, които всеки искаше да направи без да се отрази по никакъв начин на съдебната реформа, а точно обратното", каза Бойко Борисов пред журналисти.

"Много съм благодарен. Това е един изключителен знак към народа и към Европа, че има политически лидери и политически партии, които могат да надскочат егото си, когато става въпрос за държавата", добави той. 

"Ще бъде внесен нов законопроект за промяна в Конституцията", заяви от своя страна Радан Кънев. 

По-рано днес премиерът се срещна с парламентарно представените партии без БСП и "Атака", за да могат заедно да изгладят различията в името на конституцията.

Източник: "Фокус", "Стандарт", Нова телевизия