Отбелязваме 4-годишнината от нелепата смърт на певицата с кадри от документалния филм за нея, чиято премиера беше на кинофестивала в Кан

"Ейми" е дело на екипа, който стои зад отличения с БАФТА "Сена" (2010). Новата им документална лента всъщност е поръчка от британския клон на "Юнивърсъл мюзик".

Режисьорът Асиф Кападия е отраснал в Северен Лондон, също като певицата, и макар никога да не й е бил голям фен, си задава въпроса защо един човек трябва да си отиде толкова млад. Решават да разкажат историята й чрез текстовете на нейните песни.

Всички знаят за вокалните й качества, но малцина си дават сметка, че тя е и написала своите песни. Смята се дори, че за нея този творчески процес е бил своего рода катарзис или терапия, чрез която тя е преодолявала тежки емоционални състояния.

По време на снимките за филма са проведени около стотина интервюта, макар че екипът се сблъсква с нежеланието на най-близките й хора да говорят пред камерата - споменът за Ейми все още бил твърде силен и болезнен.

В крайна сметка обаче успяват да спечелят доверието на двете й приятелки от детинство и нейния първи мениджър. Резултатът: животът й, познат в най-големи подробности заради медийното отразяване, е разказан по нов начин чрез нейните стихове и непоказвани архивни материали.

Това е филм за любовта - за човека, който се нуждае от обич, но невинаги я получава, а същевременно често отблъсква хората, които го обичат, обяснява режисьорът.

На датата, когато се навършват четири години от нелепата й смърт на 27, вижте трейлъра, откъса от филма за работата й с продуцента Марк Ронсън по хитовия албум Back to Black (2006) плюс кратък мейкинг.

Източник: Bulevard.bg