Отличията бяха раздадени в събота вечер в зала 1 на НДК, а тази неделя е официалното закриване, макар че прожекциите на филми от програмата продължават до началото на април

Близо 250 филма от 49 държави и над 300 международни гости - режисьори, продуценти, актьори, фестивални директори, медийни и кино експерти - отчита на финала си София филм фест 2013 (SIFF.bg).

Голямата награда в международния конкурс за първи и втори игрални филми - изразяваща се в 10 000 евро постпродукционни услуги от унгарското студио "Фокусфокс", - се присъжда на черно-белия Oh, Boy (Германия) с режисьор Ян Оле Герстер.

С интелигентно намигване към филмите на Уди Алън и френската нова вълна, Oh Boy създава у зрителя усещане за потиснатост с помощта на главния си герой, който често успява сам да си навреди, макар да не допуска кой знае какви грешки.

Сюжетът: Нико (Том Шилинг) проваля поредната среща с красиво момиче, като се прави, че няма интерес към него. Освен това му отнемат шофьорската книжка. Банковата му сметка е почти празна и той няма пари дори за едно кафе. Може би днес просто не му е ден. А може би при него лошият късмет е всекидневие. Животът може да е труден, дори в него да не се случва кой знае какво...

Специалната награда на международното жури, оглавявано от турската режисьорка Йешим Устаоглу, получи "Последният Елвис" (Аржентина) на Армандо Бо, който стана фаворит и на младежкото жури.

За режисура бе отличен Адам Леон с комедията "Дай плячката!" (Gimme The Loot, САЩ) - история за двама тийнейджъри от Бронкс, които са се посветили на рисуването на графити.

Наградата "Милениум" за най-добър документален филм, присъдена от международно жури начело с финландския продуцент Карле Ахо, отиде при "Машина за заличаване на всичко" (Грузия-Германия) на режисьорката Тинатин Гурчиани, а с почетен диплом бе отличен "Цветанка" на Юлиян Табаков.

Приза за български късометражен филм, осигурен от фондация "Роберт Бош", LVT, "Камера" и "Чучков брадърс", получи "Парафиненият принц" на Павел Веснаков, лауреат и от фестивала "Златна роза 2012".

При балканските филми журито с председател унгарския продуцент Дюри Дърст даде наградата "Домейн бойар" на турско-гръцкия "Зад хълма" на режисьора Емин Алпер, а гилдията на българските кинокритици отличи "Чистилище" (Турция-Франция-Германия) на Йешим Устаоглу.

Наградата "КСБ България" за най-добър български игрален филм, определена от международно жури, отиде при представения ден по-рано "Отчуждение", продукция на БНТ.

Наградата на ФИПРЕССИ е за "Месец в Тайланд" (Румъния), реж. Паул Негоеску.

Измежду заглавията в международния и балканския конкурс на София филм фест 2013 публиката избра за свой фаворит "Кръгове" (Сърбия-Германия-Франция-Хърватия-Словения), реж. Сърдан Голубович.

В хода на фестивала наградата на Столичната община за цялостен принос към световното кино бе връчена на актьора Ицхак Финци и режисьорите Коста-Гаврас (Франция), Паоло и Виторио Тавиани (Италия), Йос Стелинг (Холандия).

Виж още: Седмица с филмите на братя Тавиани

Ицхак Финци получи наградата на София при откриването на 17-ия София филм фест, 7 март 2013 г. Ден по-късно той бе почетен и с прожекция в Дома на киното на късометражния "Вера" (2012) и класиката от 1973-та "Преброяване на дивите зайци". Снимка: Булфото / Стефан Марков