Понякога Брюксел ражда наистина оригинални идеи като тази - 18-годишните да обикалят Европа, за да я опознаят и разберат

Знаете ли, че програмата "Еразъм", по която множество студенти учат в чужбина, е дала на Европа над един милион бебета? Ефектът "Еразъм" бе забелязан преди време и от Умберто Еко, който го определи като "сексуалната революция на Европа".

Вследствие на академичната програма множество млади хора са срещнали партньорите си, които са от друга европейска националност. Ето как една чисто образователна програма за млади хора укрепва връзките между хората на Стария континент. Да не говорим, че се появява едно ново поколение европейски граждани.

В опит да овладеят антиевропейските настроения, които напоследък "заразяват" и все повече младежи в ЕС, политиците в Брюксел са стигнали до интересна идея, пише "Дойче веле".

Председателят на фракцията на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер предложи Брюксел да подарява на всички млади европейци за 18-ия им рожден ден безплатен билет за обиколка на Европа с влак.

"Знам, че подобна инициатива няма да реши големите проблеми на Европа. Но съм убеден, че тя ще докосне сърцата на младите европейци, а това ще е от полза за ЕС", каза той преди броени дни в интервю за германски вестник. Според германския евродепутат така младите европейци ще имат възможност лично да опознаят "всичко онова, което ни обединява".

В студентските си години самият Вебер се е възползвал от едно атрактивно предложение на германските железници, насочено към младите германци: 250 хил. километра из 30 европейски страни на цена между 200 и 400 евро.

Идеята на германския политик среща одобрението на европейските му колеги. Италианският премиер Матео Ренци веднага я определи като "много добра". Самият той е стартирал подобна инициатива в родината си: там всички младежи, навършили 18 години, имат възможността да получат 500 евро, които да похарчат за посещения на различни културни и социални прояви.

И Австрия приветства предложението на ЕНП. "Да дадем възможност на младежите да опознаят нашата обща Европа - това е една грандиозна идея", коментира австрийският министър на транспорта Йорг Лайхтфрид. Според него Брюксел ще постигне така много повече, отколкото с неделни речи и скъпи кампании за изглаждане на имиджа.

Германският евродепутат Манфред Вебер е реалист. "Осъществяването на тази идея няма да бъде никак лесно", каза Вебер, но добави, че ще даде всичко от себе си - за да могат младите хора да опознаят по-добре Европа. Еврокомисарката Виолета Булц междувременно загатна, че проектът може да обхване не само влаковете, а и други превозни средства.

Източник: Дойче веле