Писателят (1947-2013) си отиде на 1 октомври, но най-популярният персонаж от романите му, в когото са се превъплъщавали Алек Болдуин, Харисън Форд и Бен Афлек, още се подвизава на екран

Главната роля в "Джак Райън: Теория на хаоса" изпълнява Крис Пайн от "Стар трек", Кийра Найтли играе негова съпруга, а менторът му от ЦРУ е Кевин Костнър.

Екшън трилърът, който е предистория и не екранизира конкретна книга на Кланси, се чака по кината у нас в самото начало на 2014 г. - повод да си припомним предишните филми с Джак Райън: "Ловът на "Червения октомври" (1990), "Патриотични игри" (1992), "Реална опасност" (1994), "Всички страхове" (2002).

Кенет Брана, който режисира, е оставил за себе си образа на злодея - руски олигарх, взел на прицел финансовата система на САЩ, а актьорът в ролята на неговия бодигард е разконспириран като наше момче: синът на Стоян Алексиев, Александър. Впрочем напоследък Брана е зарязал Шекспировите сюжети и снима суперпродукции като "Тор: Богът на гръмотевиците" (2011) и предстоящата през 2015-а игрална версия на "Пепеляшка" за "Дисни".

Тук заварваме Джак Райън (Пайн) по времето, когато все още работи като анализатор на Уолстрийт и е вербуван от агент на ЦРУ (Костнър) да разследва глобалния финансов тероризъм. Когато е разкрита поредица събития, които може да сринат икономиката на САЩ, Джак се принуждава да напусне удобното си място пред компютъра, да замине за Москва и да се изправи срещу руския бизнесмен Виктор Черевин (Брана), стоящ в основата на тези събития...