В изказването си на 28-та сесия на Съвета за човешките права на ООН в Женева руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че има осезаем напредък по прилагането на Минското споразумение в Източна Украйна

"Налице сериозен напредък в изпълнението на одобрения в Минск комплекс от мерки. Режимът на прекратяване на огъня се консолидира, 

тежкото въоръжение се изтегля под контрола на ОССЕ

Най-голямо внимание сега трябва да се обърне на хуманитарната ситуация в Донбас. Правителството на Украйна трябва незабавно да вдигне наложената блокада на този регион", каза Лавров, цитиран от БНР.

Руският външен министър призова управляващите в Киев да се дистанцират от екстремистите

и да поемат курс към мирно урегулиране на конфликта.

На свой ред американският държавен секретар Джон Кери призова организацията да разследва нарушаването на човешките права в Източна Украйна:

"В Крим и контролираните от сепаратистите райони в Източна Украйна мъже, жени и деца се избиват, измъчват, изнасилват

Съдят ги и ги преследват заради произхода и релегията им. Съветът трябва да покаже това и да изправи пред съда отговорните за нарушаването на човешките права, казва Кери.

Неспазването на Минските споразумения ще доведе до още последици за икономиката на Русия, предупреди също Джон Кери след двата кръга преговори с руския си колега в Женева:

"Ако останат големи области, където то не се спазва, и ако на ОССЕ не бъде предоставен необходимия достъп ю, 

то неизбежно ще има по-нататъшни последствия, които ще затормозят и без това разклатената икономика на Русия."

Той изрази надежда, че разговорите му с Лавров ще доведат до пълното спазване на Минското споразумение и ще спрат напълно сраженията в Украйна в следващите часове.

Сепаратистите и от двете самопровъзгласили се републики съобщиха, 

че са изтеглили тежките си въоръженията на разстоянията

предвидени от Минските споразумения. Изтеглянето е било констатирано от ОССЕ. В същото време няма съобщения, че този пункт е изпълнен и от украинската страна, отбелязва агенция ТАСС.

В съобщение в "Туитър" Кери казва още, че е обсъдил с руския си колега ситуацията в Сирия и преговорите по иранската ядрена програма.