Президентът Владимир Путин не присъства на траурната служба

В Москва хиляди се стекоха на погребението на Борис Немцов, който беше убит на улицата в петък вечерта.

Опашка от почти километър се изви пред центъра "Сахаров", където беше положен ковчегът на 55-годишния руски опозиционер.

Майка му Дина Ейдман, която навърши 87 в деня на погребението, трите му дъщери, синът и съпругата Раиса приемаха съболезнованията. Руските управляващи бяха представени от вицепремиер, министър на селското стопанство, прессекретаря на премиера. Президентът Путин изпрати венец.

Вдовицата на Борис Елцин - Наина, също дойде на поклонението. Сред присъстващите бяха още опозиционните лидери Григорий Явлински, Ирина Хакамада, Михаил Прохоров, шефът на "Росатом" Сергей Кириенко.

Да изпрати Немцов дойде и бившият британски министър-председател Джон Мейджър, който сподели: "С Борис се запознах в началото на 90-те. Той се бореше за законност и свобода на словото. Убийството му няма да заглуши гласа му."

Руските власти не разрешиха на някои европейски политици - като маршала на полския сенат и латвийска евродепутатка - да се сбогуват с Немцов. От Кремъл обясниха, че те са в забранителен списък.

От близкото обкръжение на Немцов не вярват, че убийството скоро ще бъде разкрито.

"Не мога да кажа, че съм оптимист за следствието. Мястото, където беше убит Немцов, е районът на резиденцията на президента - Кремъл. Там има милион камери и убийците трябваше да бъдат хванати веднага", коментира Иля Яшин, съратник на убития.

Приятелката на Немцов - Анна Дурицка, която е единственият очевидец на престъплението, напусна Москва и се прибра в Киев. Украинската манекенка е подписала декларация, че няма да разгласява подробности по случая.

Източник: БНТ