Руският опозиционен политик Борис Немцов беше убит късно снощи на метри от Кремъл

Според следствието, 55-годишният Немцов е бил следен още когато излязъл от сградата на ГУМ в центъра на Червения площад. Там той вечерял със своя позната от Киев, след което двамата решили да се разходят до площад "Болотная" - един от символите на протестите през последните години, информира БНР

В средата на Големия Москворецки мост Борис Немцов е бил застигнат от бял автомобил, 

oткъдето убиецът е изстрелял най-малко шест куршума

Четири попадат в тялото на опозиционера. Според очевидци, колата е била без номера и това допълнително ще затрудни издирването на извършителите. Разследващите са посетили и жилището на Борис Немцов, където са разпитали неговите съседи и са иззели твърдия диск на компютъра му.

Президентът Владимир Путин веднага е бил информиран за убийството и според неговия говорител Дмитрий Песков е заявил, 

че това жестоко убийство има всички признаци на поръчково и има изключително провокационен характер

Руският държавен глава изрази своите съболезнования на близките на Борис Немцов. По негово разпореждане Вътрешното министерство, Следственият комитет и Федералната служба за сигурност ще формират специална група за разследване на убийството, чиято дейност Путин лично ще контролира. 

Към момента се разглеждат всички възможни версии, включително и за поръчково убийство

основните са свързани с политическа дейност на Борис Немцов като партиен лидер и като депутат в областната дума на гр. Ярославъл.

Според опозиционния политик Михаил Касянов, който тази нощ беше на мястото на убийството, Борис Немцов е бил разстрелян демонстративно на метри от Кремъл:

"Това е някакъв ужас. До къде стигна Русия, ние летим към пропастта. Агресията расте, а властта не е ясно с какво се занимава. Опозиционното слово и критиката се наказват ето по този страшен начин. 

Борис беше убит, защото безкомпромисно разобличаваше властта на всички равнища. Застреляха го, защото казваше истината

изтъкна Михаил Касянов.

Като съпредседател на партията "РПР-Парнас" Борис Немцов беше един от организаторите на планирано за утре опозиционно антикризисно шествие в Москва. Според негови съратници, през последните седмици той е работил над книга с работно заглавие "Путин и войната", разкриваща истината за руската военна намеса в конфликта в Донбас.

Още от полунощ московчани носят цветя на мястото на убийството на Борис Немцов

Неговите съратници възнамеряват утре да проведат траурно шествие в центъра на Москва, вместо планирания антикризисен марш в покрайнините на града. От кметството обаче заявиха, че подобна проява не може да бъде съгласувана в толкова кратки срокове.

Разстрелът на руския опозиционер Борис Немцов в центъра на Москва шокира света.

Президентът на САЩ Барак Обама осъди "бруталното убийство", информира "Ройтерс", цитирайки официално изявление на американския лидер.

Със смъртта на Немцов руснаците изгубиха "един от най-всеотдайните и красноречиви защитните на техните права", се казва в изявлението. 

Обама заяви, че се възхищава на смелостта, с която Немцов се е посветил на борбата с корупцията

САЩ призоват руското правителство да извърши "бързо, безпристрастно и прозрачно разследване" и да изправи виновниците пред съда, се казва още в декларацията.

Френският президент Франсоа Оланд остро осъди убийството и изпрати съболезнования на семейството и близките му, информира ТАСС.

Той беше смел е неуморен защитник на демокрацията и борец против корупцията,

се казва в изявление на президента, предадено от пресслужбата на Елисейския дворец.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е потресена от позорното убийство
на руския опозиционер, информира АФП, позовавайки се на комюнике от канцеларията на канцлерството. 

Канцлерът "призова руския президент Владимир Путин да гарантира, че върху убийството ще се хвърли светлина и извършителите ще понесат отговорността за деянието си"

се казва в комюникето.

Меркел изтъкна смелостта на бившия вицепремиер, който не престана да критикува публично правителствената политика, посочва комюникето.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че е опечален, разгневен и шокиран като много хора в Русия от това хладнокръвно убийство.

"Шок. Убиха Борис. Не мога да повярвам. Уверен съм, убийците ще бъдат наказани. Рано или късно. Светла му памет...", написа президентът на Украйна Петро Порошенко в "Туитър". 

На страницата си във "Фейсбук" украинският премиер Арсений Яценюк написа: 

"Патриот на Русия и в същото време голям приятел на Украйна. Такъв беше и такъв ще си остане в паметта ни Борис Немцов"

Целта на това престъпление е още повече да бъде изострено положението в Русия и да се нагнети още по-голямо напрежение в обществото, коментира бившият президент на СССР Михаил Горбачов по радио "Ехото на Москва". 

"Не трябва да се спираме на никаква версия, трябва да да разберем, че това убийство е извършено специално, за да бъде изострено още повече положението в страната. Затова правоохранителните органи трябва да направят всичко, за да бъде разкрито (престъплението). Ако не го разкрият, ще стане още по-лошо", каза Горбачов.

"Някои сили ще се опитат да използват убийството за собствена изгода. Те мислят как да се отърват от Путин", 

заяви малко по-рано Горбачов, цитиран от "Ройтерс".

България остро осъжда убийството на видния руски опозиционен лидер и бивш вицепремиер на Русия Борис Немцов, се посочва в изявление на външния министър Даниел Митов, разпространено от пресцентъра на МВнР

"Изразяваме искрени съболезнования на семейството и близките на загиналия. Очакваме, че руските власти ще проведат независимо разследване и извършителите на този престъпен акт ще бъдат привлечени под отговорност", се посочва в изявлението на Митов.

Руският опозиционер Гари Каспаров, работил с Немцов по организирането на протести срещу Владимир Путин, написа в "Туитър" от САЩ, където живее, че е съсипан от новината за смъртта на Немцов.

"В путиновата атмосфера на омраза и насилие, в чужбина и в Русия, кръвопролитието е необходимо условие да се демонстрира лоялност, че ти си в отбора. Не е въпросът в това дали Путин е дал заповедта за убийството на Немцов. 

Проблемът е в диктатурата на Путин, в неговата денонощна пропаганда за (наличието на) врагове на държавата", 

коментира още Каспаров, цитиран от "Ройтерс".

Бившият премиер Михаил Касянов, сега съпредседател на партията РПР-Парнас, в чието ръководство бе Немцов, изрази възмущението си и негодуванието си от случилото си. 

Пред радио "Ехото на Москва" той каза, че не може да повярва на очите си. "В центъра на Москва, край стените на Кремъл, е убит лидер на опозицията. Демонстративно, с четири изстрела. Това е някакъв ужас.Докъде стигна Руската федерация? Стремително падаме в пропаст. Агресията расте", заяви Касянов. 

Може да има само една версия: че Немцов е бил убит, защото е казвал истината

каза още той.

Бившият съратник на Немцов от "Съюза на десните сили" Анатолий Чубайс заклейми убийството. "Боря, не зная, кой извърши това, но те са гноен тумор в тялото на Русия. Ако страната не ги унищожи, чака я истинска катастрофа", писа Чубайс в "Туитър".

Лидерът на руската опозиционна партия "Яблоко" Сергей Митрохин призова президента Владимир Путин лично да поеме контрола върху разследването на убийството на Борис Немцов, информира ТАСС. Това "чудовищно престъпление" е свързано с политическата му дейност.

Това е предизвикателство не само към опозицията, но и към ръководството на страната,

заяви Митрохин

Убийството на Немцов трябва да се разследва колкото се може по-бързо, защото
неприятелите на Русия вече използват създалата се ситуация за своите цели и това може де има последствия, които отиват твърде далече, заяви лидерът на влиятелната Комунистическа партия на Руската федерация Генадий Зюганов, цитиран от ТАСС. 

Според него разстрелът трябва да се разглежда "като жестока кървава провокация против нашата страна и срещу всеки гражданин на Руската федерация“". 

Трябва да се прояви оперативност, да се привлекат най-талантливите сили и спешно да се разследва това престъпление, посочи Зюганов. Той приведе редица примери от историята, когато големи конфликти са започвали след "на вид частни инциденти". 

Явно санкциите не са достатъчни, 

необходими са кървави жертви, за да се предизвикат безредици в центъра на Москва,

отбеляза той.

Борис Немцов е роден на 9-и октомври 1959 г. в град Сочи. През 1981 г. зъвършва Радиофизическия факултет на Горкиевски държавен университет, работи в научноизследователски институт, занимава се с проблеми на физиката на плазмата, акустиката и хидродинамиката. 

В началото на 1990 г. е избран за депутат, става първият губернатор на Нижегородска област, бил е министър на горивата и енергетиката, вицепремиер, а от декември 1999 г. оглавява блок "Съюз на десните сили", финансиран от Ходорковски. 

В края на 2007 г. обявява, че ще се кандидатира за президент на Русия, но после се оттегля от напреварата. От 2012 г. е съпредседател на една от основните опозиционни партии на Русия. 

От 2013 г. Немцов беше депутат в Ярославската областна Дума. Освен с политика той се занимаваше и с научна дейност в областта на физиката и математиката.