Толкова са причините, поради които популярният US сайт препоръчва страната ни като туристическа дестинация

Балканският полуостров не е популярен сред американските туристи въпреки гористите планини, искрящите морета, пухкавите питки и козунаци. Това обаче не означава, че трябва да го изключите от местата, които да посетите през живота си. А специално България е идеалното място да започнете своето балканско приключение, съветва Сузи Стратнър в "Хъфингтън поуст" и изброява 18 причини американците да се запътят насам веднага.

- Поне три от тях са свързани с ястия от националната ни кухня: най-страхотните кюфтета (стават и за бургери!), бялото сирене (с домати, с месо или в баница), мекиците (като пържен хляб, само че още по-хубави). Освен това храната навън е евтина - човек може да се навечеря луксозно за около 10 долара.

- Самолетните билети стават все по-достъпни, а ако искате да обиколите страната, и планините, и плажовете са в близък радиус, достъпни по въздух, с автомобилен или автобусен транспорт.

- Крайбрежието е върхът, а ако говорим за плажове, Слънчев бряг е лятната дестинация, която се помни цял живот. Танцувайте цяла нощ в някой бар на пясъка и се излежавайте в шезлонга, когато слънцето изгрее, докато питието е още в ръката ви.

Виж още: Слънчев бряг попадна в класация за най-развратните курорти в Европа

- Природата е едновременно прекрасна и изобилна. Отидете на излет в планина с водопади, които сякаш нямат край, или влезте в пещерата, известна като "Очите на Бога". Балканите минават по цялата й дължина, а страната е идеалното място за нестандартно приключение сред природата.

- Повечето от най-добрите забележителности са безплатни: разходка покрай чудни скали, артквартал с кафенета и галерии или интериорът на чудна средновековна църква - можете да видите много култура почти без пари.

- Винаги е време за питие. Българите пият с обяда, на вечеря, в кафенетата или по улиците. Но винаги внимават с алкохола - тук няма да видите тийнейджъри извън контрол.

- С питието върви и компанията на едни от най-дружелюбно настроените люде, които сте срещали. С това се съгласяват всички пътешественици, които минават оттук - българите са невероятно дружелюбни и с готовност гарантират, че ще видите най-доброто от тяхната култура, с която се гордеят неимоверно. Очаквайте баби, магазинери, студенти и сервитьори да ви посрещнат с усмивка и да ви предложат допълнителна порция от най-близкото нещо за ядене.

Виж още: С какво България привлича и отблъсква

- Ще преодолеете страха си от високото... Погледнете към София от Копитото, изкачете седемте хълма на Пловдив или хванете лифта за високопланински преход около Седемте рилски езера. Тези пейзажи са достатъчни да излекуват всеки, който се бои от височини - или поне да му дадат причина да забрави временно за страховете си.

- Дори църквите представляват страхотна гледка. България е осеяна с десетки живописни манастири. Отидете до някой, от който се открива панорамна гледка, за да се впечатлите максимално.

- Танците не са само за дискотеките. Можете да посетите някой осветен с неон чалга клуб и да се смесите с оскъдно облечените танцьорки до зори - но може да танцувате около масата за вечеря в фолклорен ресторант, където народните танци не оставят хората по местата им.

- Местните знаят как да релаксират. Както и в по-голямата част от Европа (или другаде, където не е САЩ), в България са усвоили изкуството да седят и просто да се наслаждават на компанията си. Вместо роботизираните хора, сякаш са залепени за лаптопите си, типичната гледка в кафенетата включва голяма група усмихнати приятели, които просто си седят заедно.

Виж още: "20 неща, които научих за България"

- Празниците са нещо сериозно и българите не се колебаят да си вземат почивен ден. Ако сте в страната за деня на Освобождението или Гергьовден, очаквайте купонът да тече и по улиците.

- Разстоянията не са големи, а нагласата да го раздават по-полека и да се наслаждават на най-близките атракции означава, че местните хора ще ви препоръчат забележителности, които са близо до местонахождението ви.

- Старото и новото съжителстват без проблем. Например руините от римско време в София се съчетават със съвременните сгради за ужас и удоволствие на всеки архитектурен фен. Една обиколка из града никога не е скучна, когато на едно място се съчетават толкова много стилове.

- Почти никой няма да знае къде сте били. Ако другите причини не ви се струват достатъчно, отидете там заради учудените погледи и коментари, след като се върнете от посещение на тази невероятна страна. Ще можете да образовате своите американски сънародници за едно много важно място... което и те трябва да посетят, заключава "Хъфингтън поуст".

Виж още: Ройтерс: Българските курорти печелят курортите със сигурност

Източник: "Хъфингтън поуст"