Актрисата е лице на броя за юни 2020, а в интервюто си пред списанието уверява, че няма намерение да се пенсионира

Джуди Денч стана най-възрастната жена върху корицата на британския "Вог". Тя е лице на юнския брой, фотографирана от Ник Найт във връхна дреха с флорален десен от "Долче и Габана".

85-годишната актриса е позирала за снимките преди началото на пандемията от COVID-19, още на 14 февруари, но интервюто пред изданието дава по-късно, по време на самоналожената си изолация в своя провинциален дом.

Тя има рицарска титла, играла е в Кралския шекспиров театър, дебютът й на сцената е в далечната 1957-а. Става световноизвестна като М, шефката на Джеймс Бонд, която играе в няколко филма за агент 007 в периода от 1995 до 2012 г. Скоро след пробива си в Холивуд печели "Оскар" за поддържаща роля като кралица Елизабет Първа във "Влюбеният Шекспир" (1998).

Всъщност всичките й седем номинации са в пенсионна възраст, за филми като "Г-жа Браун" (1997), "Шоколад" (2000), "Айрис" (2001) "Г-жа Хендерсън представя" (2005), "Записки по един скандал" (2006) и "Филомена" (2013). Пред "Вог" обаче е категорична, че няма намерение да се пенсионира и очаква след края на пандемията да започне работа по следващи проекти.

Виж още: Шест неостаряващи дами над 80

Сега, докато пази карантина, тя си е поставила за цел да наизусти всички сонети на Шекспир. Справя се, като увеличава максимално шрифта на компютъра си. От списанието с тревога я питат дали тогава ще е в състояние да види собствената си корица. Толкова ще мога, успокоява ги ветеранката.

Влошеното зрение вече не й позволява да играе на сцената, но тя продължава да се снима в киното, като само тази година трябва да излязат четири филма с нея: драмата за навечерието на Втората световна война Six Minutes to Midnight; комедиите Off the Rails с Франко Неро и Blithe Spirit (по едноименната пиеса от Ноел Кауърд, екранизирана с успех още през 1945 г.) с Дан Стивънс от сериала "Имението Даунтън";  "Тайната на Артемис Фоул", по първата книга от поредицата на Оуен Колфър, където играе елфка с висок военен ранг.

Последният е режисиран от Кенет Брана, с когото тя наскоро засне и миналогодишната драма "Всичко е истина" / All Is True, показан у нас на кинофестивала "СинеЛибри". Сюжетът се фокусира върху финалните три години от живота на Уилям Шекспир. Самият Брана е в ролята на барда, Джуди Денч е съпругата Ан Хатауей, сър Иън Маккелън - граф Саутхемптън. 

От списанието са подготвили с нея и 15-минутен видеоклип, в който тя отговаря на въпроси от 18 свои именити почитатели, повечето актьори: Чарлийз Терон, сър Иън Маккелън, Орландо Блум, Рийз Уидърспун, Наоми Скот, Даниел Крейг, с когото последно си партнираха в "007 координати: Скайфол", Сам Смит, Кара Делевин и сестра й Попи, Стормзи, Келвин Харисън-джуниър, Сам Смит, Кейт Мос, Лавърн Кокс, Къш Джъмбо, Аня Тейлър-Джой, Ела Балинска, балерината Франческа Хейуърд, която наскоро игра редом с нея главната роля в злополучната екранизация на мюзикъла "Котките". 

Джуди Денч е най-възрастната жена върху корицата в над 100-годишната история на модната библия. Досега рекордът се държеше от 81-годишната й колежка Джейн Фонда, която миналия септември бе едно от 15-те лица на септемврийския брой (заедно с Грета Тунберг, Кристи Търлингтън-Бърнс, Франческа Хейуърд, Салма Хайек и др.) с гост-редактор Меган, херцогинята на Съсекс,

Дигиталното издание на британския "Вог" за юни 2020 може да се свали безплатно.