"Дисни" повдигнаха завесата за първата екранизация по поредицата детско-юношески фентъзи романи от Оуън Колфър. Филмът "Тайната на Артемис Фоул", режисиран от Кенет Брана, излиза на 19 август 2019 г.

Дебютантът Фердия Шоу влиза в ролята на престъпния гений Артемис Фоул - 12-годишния герой на поредицата фентъзи романи от Оуън Колфър, описван като антипод на Хари Потър. "Дисни" най-сетне придвижиха напред екранизацията и първият роман, "Тайната на Артемис Фоул", пристига в кината на 9 август 2019 г.

Режисьор на филма е Кенет Брана, заснел последно "Убийство в Ориент експрес" по Агата Кристи, а адаптираният сценарий е дело на драматурга Конър Макферсън.

Виж още: 20 любопитни факта за Хари Потър

Книгите от ирландския писател Оуън Колфър в поредицата са общо осем, издадени между 2001 и 2012 г., а на български са издадени още "Артемис Фоул: Арктическият инцидент" и "Артемис Фоул: Кодът на вечността".

Сюжетът на филма и първата книга:

Артемис Фоул II, наследник на дълъг род престъпни умове, се оказва замесен в коварна игра на нерви с могъща, скрита дълбоко под земята раса феи, която вероятно стои зад изчезването на баща му.

Той отвлича капитан Бодлива Зеленика (Лара Макдонъл) - елф от разузнавателния отдел към полицията на Нисшите елементи в подземния град Убежище, за да получи откуп под формата на злато, с което да финансира търсенето на своя родител. Командирът на Гноморазузнаването - началник Кореноплод (Джуди Денч), обаче няма да се спре пред нищо, за да осуети плановете на младия Артемис...

В актьорския състав се открояват Нонсо Анози ("Пепеляшка", Ксаро Ксоан Даксос в сериала "Игра на тронове") като телохранителя на семейство Фоул на име Домовой Бътлър, Тамара Смарт като неговата племенница Сжулиет и Джош Гад ("Красавицата и Звяра") в ролята на джуджето Сламчо Челюстокопач, а носителката на "Оскар" Джуди Денч озвучава и подгряващия трейлър.