Навършиха се 20 години от излизането на първия роман в поредицата на Дж.К.Роулинг "Хари Потър и философският камък", която се превръща в световен феномен, продаден в тираж над 450 млн. - и любима книга на тийнейджърите

"Хари Потър и философският камък" е издаден във Великобритания на 26 юни 1997 г. в едва 500 екземпляра, 300 от които са разпределени в библиотеките. Днес седемте романа в поредицата са продадени в над 450 млн. тираж по цял свят и преведени на 79 езика, вкл. старогръцки, латински, уелски и келтски.

За американския книжен пазар, където романът излиза едва през септември 1998 с тираж 50 хил., заглавието е сменено с по-разбираемото за тамошния читател "... и камъкът на магьосника". Българските издания са с английското заглавие, но с американските корици, нарисувани от Мери Грандпре.

Виж още: Какво се случва след "Хари Потър"

Единични бройки от първото издание, където авторката все още е "Джоан Роулинг", днес са библиографска рядкост и се продават за 40-55 хил. долара. Антикварното делукс издание от 1999 г. също се харчи на десеторно по-високи цени, между 450 и 2500 долара. Четирикратна сума можете да вземете и за най-ранната версия с меки корици, както и за първото американско издание, особено ако е с автограф.

От 2015 г. насам романите за Хари Потър излизат и в илюстрован вариант, с рисунките на Джим Кей. Тази есен е ред на роман 3 - "Хари Потър и затворникът от Азкабан".

Фотогалерия: "Хари Потър" в илюстрациите на Джим Кей

На лондонската гара "Кингс Крос", откъдето в книгите потегля експресът към "Хогуортс", е обособен перон 9 3/4 и всеки може да се снима за спомен там.

В телевизионния формат "Голямото четене", излъчен по БНТ през 2008 г., "Хари Потър и философският камък" се нарежда на 28-о място, след "Птиците умират сами" и преди "Името на розата". За сравнение - в оригиналното предаване на Би Би Си през 2003-та романът заема 22-ро място, следван от номер 2 ("Хари Потър и Стаята на тайните") и номер 3 ("Хари Потър и затворникът от Азкабан"), веднага след "Отнесени от вихъра" и изпреварвайки "Хобит" от Дж.Р.Р.Толкин. Най-високо обаче читателите на Острова поставят актуалния тогава "Хари Потър и Огненият бокал" - на пето място. Преди него са само "Пътеводител на галактическия стопаджия" от Дъглас Адамс (4), "Тъмните му материи" от Филип Пулман (3), "Гордост и предразсъдъци" от Джейн Остин (2) и победителят - "Властелинът на пръстените" от Толкин.

Дж.К.Роулинг е родена в Англия през 1965 г. на една дата с героя си - 31 юли. Родното й място се нарича Чипинг Содбъри и сякаш е предопределило у нея склонност да колекционира необичайни имена, фолклорни понятия и географски названия, които после използва в книгите си.

Писателката е завършила френска филология и класическа литература и по време на следването си е живяла една година в Париж. После прекарва известно време и в Португалия, където преподава английски - и именно там започва да нахвърля историите за Хари Потър.

Омъжва се през 1992-ра, година по-късно ражда дъщеря си Джесика, а след края на брака си се установява в шотландската столица Единбург. Там през 1995 г. завършва ръкописа на "Хари Потър и Философският камък", докато се издържа основно от социалните помощи за самотни майки и уроци по френски. През 2001-ва сключва втори брак и ражда още две деца.

Издателите написали името й с инициали - "Дж.К.Роулинг", за да заблудят читателите, че авторът е мъж, тъй като според тях жена нямала шанс да постигне добри продажби. След края на поредицата тя започва да пише криминални творби за възрастни, като ползва мъжки псевдоним - Робърт Галбрейт.

Нейният съвет към всички млади автори е "да четат възможно най-много, като мен. Това ще ви накара да разберете какво е нужно, за да пишете добре, и ще обогати речника ви. Започнете да пишете за неща, които са ви известни, за своя опит, преживявания и чувства. Аз правя точно това."

Виж още: 10 съвета за писането от Стивън Кинг

Интересът към историите за момчето магьосник става толкова голям, че когато през 2000 г. излиза четвъртата част - "Хари Потър и Огненият бокал", книжарниците я пускат в продажба още в полунощ. За нас книгата е забележителна с българския си герой Виктор Крум - звезда в магьосническия спорт куидич, вдъхновен от Христо Стоичков. Във филма от 2005 г. го играе също българин - Станислав Яневски. В ролята на търсача от националния ни отбор по куидич той има доста общи сцени със звездата на поредицата Ема Уотсън (Хърмаяни Грейнджър), на която кавалерства за Коледния бал.

За да влязат в Оксфордския речник на английския език, повечето думи трябва да са били в употреба от около 10 години, но за "мъгъл" е направено изключение. Терминът е въведен още в първия роман и според справочника в българския фенсайт Potter-mania.com означава "член на немагьосническата общност - обикновен човек". През 2002-ра думата е вписана в Oxford English Dictionary със значение: "човек, на когото липсват определени умения, или е в някаква степен посредствен". С нея исках да опиша някой невежа, когото обичаме, въпреки че е такъв, обяснява Роулинг. Тя изобщо не подозирала, че в началото на ХХ век това е американски жаргон за цигара марихуана.

Според проучване от 2006 г. 76% от родителите заявяват, че четенето на "Хари Потър" е помогнало за успеха на децата им в училище.

Неотдавна "Хари Потър" оглави и родната класация "18 книги за 18-годишните", съставена от в. "24 часа".

Първоначалният хонорар на Дж.К.Роулинг за "Хари Потър и Философският камък" е 2500 лири, а година по-късно издателство "Схоластик" й плаща над 100 хил. долара за американското издание. Успехът на книгите и продажбата на правата за екранизиране я превръщат в милиардер - статут, който след края на поредицата й е "отнет" заради големите суми за дарения и данъци. През 2016 г. в. "Сънди таймс" оценява състоянието й на 600 млн. лири. Според актуалната класация на сп. "Форбс" Celebrity 100 тя отново е сред 10-те най-печеливши знаменитости с 95 млн. долара, постъпили в банковата й сметка през последната година.

Любимото й животно в магическия свят е фениксът, който се възражда от пепелта. Той фигурира и в написания от нея с благотворителна цел енциклопедичен справочник "Фантастични животни и къде да ги намерим" - оформен като учебника на Хари Потър с автор Нют Скамандър. Джим Кей го рисува в детайли за илюстрованото издание на "Хари Потър и Стаята на тайните".

Заедно с предисторията "Фантастични животни и къде да ги намерим", от която се очакват още продължения, осемте филма по романите за Хари Потър са донесли над 8,5 млрд. долара приходи само от кинопоказа. Изпреварва ги поредицата комиксови екранизации на "Марвъл", от която до този момент са излезли 15 заглавия и предстоят още като "Черната пантера" и "Спайдърмен: Завръщане у дома".

Виж още: Къде са днес актьорите от "Хари Потър и философският камък"

Юбилейните издания на първия роман по случай 20-годишнината са с четири различни корици - с гербовете на домовете в училището за магии и вълшебства "Хогуортс": Грифиндор, Хафълпаф, Слидерин и Рейвънклоу.

През 2013 г., по случай 15-годишнината на поредицата, американското издателство "Схоластик" преиздава романите с нови корици от художника Казу Кибуиши, известен с комиксовите си книги "Амулет". Първият, "Философският камък", изобразява героите на търговската улица "Диагон-али", където пазаруват учебници и други помагала за първата учебна година на Хари в "Хогуортс".