Писателят, който на 21 септември навършва 73, е известен и като преподавател по творческо писане

Освен с творбите си в жанровете хорър, научна фантастика и фентъзи, Стивън Кинг е известен и като преподавател по творческо писане, автор на книгата "За писането (Мемоари на занаята)", неотдавна преиздадена на български от "Сиела".

Когато през 2015 г. бе отличен с Националния медал за изкуство на церемония в Белия дом, сп. "Тайм" припомни съветите му към писателите, които биха искали да имат неговия успех, придружен със 17 млн. долара годишен доход.

Виж още: Най-добрите филми и сериали по Стивън Кинг

"Колкото и да ми се иска да насърча онзи, който за първи път посяга към писалката, не мога да лъжа и да твърдя, че няма лоши писатели. Съжалявам, но лошите автори са безброй", предупреждава Кинг. Ето как да не сте сред тях:

1. Пишете много и четете много.

"Колкото повече четете, толкова по-малко вероятно е да се направите на глупак с писалката или с компютъра си... Аз чета бавно, но на година успявам да изгълтам 70-80 книги, главно белетристика. Причините да чета не са професионални, просто ми доставя удоволствие."

2. Спрете да гледате телевизия.

"Отвикнат ли веднъж от повърхностното забавление, което предлага телевизията, повечето хора откриват, че четенето всъщност им доставя удоволствие. Смея дори да твърдя, че качеството на живота и качеството на писането ви значително ще се подобри, ако вечер изключвате тази грачеща безспир кутия."

3. Пишете не за пари, а заради самия себе си.

"Вярно е, че натрупах капитал от книгите си, но никога не съм написал и една дума върху белия лист със задната мисъл, че ще ми донесе пари... Пиша, защото това ме изпълва. Разбира се, благодарение на книгите ми успяхме да изплатим ипотеката на къщата, да изпратим децата в колеж, но тези неща са второстепенни: аз пиша, защото ми доставя удоволствие, защото се забавлявам. А който върши нещо с радост, може да го върши до безкрай."

4.  Пишете на затворена врата, редактирайте на отворена.

"Или с други думи: отначало историята си е само твоя, но накрая поема по света. След като знаеш за какво ще се отнася и я изложиш добре - толкова добре, колкото можеш, - тя принадлежи на всички, които искат да я прочетат. Или да я разкритикуват. Ако си голям късметлия, броят на първите ще надвишава броя на вторите."

5. Граматиката има значение... донякъде

"Нарушаването на правилата води до недоразумения и объркване. Недоброто владеене на граматиката ражда лоши изречения. Ето любимият ми пример от Стрънк и Уайт ("Елементите на стила"): "Като майка на пет деца, с още едно на път, ютията ми никога не почива."

(...) Уилям Стрънк, този Мусолини на риториката, е познавал великолепната гъвкавост на езика. "Общоизвестен факт е - пише той, - че най-добрите писатели понякога пренебрегват езиковите правила." Но добавя следната мисъл, която горещо ви препоръчвам да съблюдавате: "Освен ако не е сигурен, че пише добре, вероятно е най-хубаво (писателят) да спазва правилата."

6. Завършете първата си чернова за три месеца.

"Струва ми се, че станах по-бавен, откакто спрях да пуша - никотинът стимулира страхотно потока на мисълта. Разбира се, проблемът е, че докато ти помага да твориш, същевременно те убива. Все пак вярвам, че първата чернова на една книга - дори и дълга - не бива да отнема повече от три месеца, колкото трае един сезон... Аз отхвърлям по 10 страници на ден, което прави около 2000 думи."

7. Оставете готовата история да отлежи.

"Умът и въображението ви (...) трябва да се възстановят, поне по отношение на току-що завършената творба. Съветвам ви да си отдъхнете няколко дни - идете за риба, покарайте лодка, решавайте кръстословици, след което се заемете с някой нов проект. За предпочитане с по-кратък, който изисква съвсем различна насока и темпо...

Виж още: 20 лесни съвета как да подобрим писането си

От вас зависи колко дълго ще оставите книгата си да отлежава (подобно на тесто, което трябва да втаса), но според мен са нужни най-малко шест седмици. През това време ръкописът ви трябва да е заключен на сигурно място в чекмеджето на бюрото в, където да остарява и (дано!) да узрява."

8. Осигурете си спокойна трудова атмосфера.

"Дори за плодовития по природа автор е трудно да пише в обстановка, в която разсейването и тревогите са по-скоро правило, отколкото изключение. Когато ме питат за "тайната на успеха ми" (абсурдна идея, но е невъзможно да я изкорениш), понякога отговарям, че тайните са две: здраве (поне до 1999 г., когато ме блъсна един ван) и стабилен брак... Комбинацията между здраво тяло и стабилна връзка със самоуверена жена, която не се оставя никой да я преметне, включително аз, позволява работният ми процес да протича равномерно."

9. Работете вкъщи.

"Докато можете да четете почти навсякъде, то не ви препоръчвам да пишете в обществени библиотеки, жилища под наем или градински пейки, освен в краен случай. Наистина, Труман Капоти твърди, че писал най-хубавите си творби в мотелски стаи, но той е изключение. Повечето работят най-добре у дома. Ако нямате още дом, ще ви бъде много трудно да претворите на дело решението си да станете писател."

10. Спазвайте формулата за преработване.

"През пролетта на последната ми година в Лисбънската гимназия - трябва да е било 1966-а - получих написан на ръка коментар и той завинаги промени начина, по който преработвам произведенията си. Под печатния подпис на редактора бе надраскана забележката: "Не лошо, но РАЗДУТО. Да се съкрати. Формула: втора чернова = първа чернова - 10%. Късмет."

Източник: "За писането" от Стивън Кинг, изд. "Весела Люцканова" (2009) / "Сиела" (2016), превод Евелина Банева