200 души имат уникален шанс за кратка екскурзия с единствения плаващ музей на Балканския полуостров

Параходът "Радецки" излиза на едночасова обиколка в района на Козлодуйското пристанище в събота, 19 септември, когато започва дългата ваканция по повод Деня на независимостта 22 септември. Ценителите на историята могат да се качат на борда му за плаването от 15 до 16 ч.

Плавателният съд, с който четниците на Христо Ботев слизат на козлодуйския бряг през 1876 г., е филиал на Националния исторически музей (НИМ).

Билетите за екскурзията с "Радецки" се закупуват на място, на цена 6 лв. (4 лв. за деца, ученици, студенти и пенсионери). Вместимостта му е 100 пътници, а ако интересът към екскурзията е много голям, е предвидена и втора обиколка в същата акватория - от 16 до 17 ч.    

Всички, които се качат на "Радецки", имат възможност да разгледат и обновената музейна експозиция, която включва реликви като знамето на Ботевата чета, униформи на Ботеви четници, последните писма, писани от Христо Ботев от борда на парахода.    

Австрийският параход е построен през 1851 г. в Будапеща. На 29 май 1876 г. четата на Христо Ботев завладява "Радецки" и го принуждава да спре на българския бряг при с. Козлодуй, откъдето се насочва към Врачанския Балкан, за да се бие за свободата на България.

През 1966 г. е построено точно копие на легендарния параход със средства, събрани от 1,2 млн. български деца. Плавателният съд е пуснат на вода в памет на 90-годишнината от гибелта на Ботев.

От 1982 г. корабът, обезсмъртен в стихотворението от Иван Вазов и създадената по него маршова песен, е със статут на национален музей. Намира се на вечен пристан в град Козлодуй, в специално изградено за него място. С годините той се е превърнал в национална светиня.

Това е и единственият пътуващ параход музей не само у нас, но и на Балканския полуостров. От НИМ припомнят, че през последните години от атомната електроцентрала в Козлодуй традиционно финансират ремонта му, за да може "Радецки" все така да посреща посетители и да извършва кратки пътувания в акваторията на местното пристанище.

Източник: Министерство на културата