В този на пръв поглед нелеп въпрос е заложено много

Как си миете ръцете? Подобен въпрос звучи абсурдно. Но всъщност не съвсем.

Въпреки доказателствата, че трябва да миете ръцете си след използване на тоалетна, преди ядене или след пътуване с обществен транспорт, за да намалите риска от разболяване, едва 5% от хората по света си мият ръцете както трябва.

Виж още: COVID-19: Как да се подготвим за пандемия

Изследване, проведено преди време с участието на 300 души, показва, че 10% изобщо не си мият ръцете на излизане от обществена тоалетна, а 33% само ги плакнат, без да използват сапун. А това е важно, понеже съзнателно или не, после си пипаме лицето и оттам евентуалната зараза може лесно да влезе в ноздрите или в устата.

Така че нека се върнем към първоначалния въпрос и да го разложим на няколко подвъпроса:

Трябва ли да е топла водата, за да се измием?

Samo voda ne e dostatachna

Проучване в САЩ показва: 69% от американците вярват, че температурата на водата влияе върху ефективността на миенето. Да, поначало топлата вода убива някои видове бактерии. Салмонелата например издържа десетина минути на вода от 55 градуса по Целзий. Ако обаче тръгнете да си миете ръцете с вода при подобна температура, ще получите изгаряне още в първите секунди.

Статистически е проверено и доказано - след проведени тестове с вода от четири до 50 градуса, - че температурата на водата не влияе на това колко бактерии остават по ръцете след измиване.

Онова, което има решаващо значение, е дали температурата на водата е приятна за нас. Ако водата е студена или вряла, ще прекараме по-малко под струята. Ако водата е приятно топла, вероятността да се измием по-грижливо нараства.

Така че температурата все пак има значение.

По-ефективен ли е антибактериалният сапун от обикновения?

Този въпрос занимава умовете отдавна. Активната съставка, която най-често се съдържа в антибактериалните сапуни - триклозан, - не премахва повече бактерии от кой да е сапун.

Междувременно няколко изследвания показват, че триклозанът може да намали естествената антибактериална защита на тялото и че влияе на хормоналните нива при изследвания върху животни. Тези резултати водят до забрана на употребата на триклозан в препаратите за миене на ръце в САЩ и Европа.

Та по въпроса за сапуна и температурата на водата - всичко зависи от личните ви предпочитания.

Трябва ли да се избърсваме добре след миене?

Понякога бързате и предпочитате да изтръскате ръце в умивалника и да ги оставите да съхнат от само себе си. Това не е опасно, стига да не докосвате нищо, докато ръцете ви не изсъхнат напълно. Пипнете ли нещо, осеяно с бактерии, те много по-лесно ще се пренесат по влажната кожа.

Внимателното избърсване на ръцете на свой ред може да намали броя на микробите, останали по ръцете ви след миене.

Сешоар или салфетки?

Ето още един хамлетов въпрос на хигиената. Повечето изследвания сочат предпочитания към салфетките. Най-малкото много по-бързо е да изсушим ръцете си с тях. Ако използваме електрически сешоар, трябва да стоим пред него поне 45 секунди, за да може горещата струя да изпари напълно останалата по ръцете ни влага. Но болшинството от нас са убедени, че животът е твърде кратък, за да се прекара толкова време под шумния инструмент.

Новото поколение сушилки за ръце са доста по-бързи, но се натъкват на критика. Те изпускат толкова силна въздушна струя, която може да разпръсне микробите из цялото помещение. Има подозрение, че изследванията, доказващи това твърдение, са поръчани от производителите на салфетки. Така или иначе въпросът е труден и остава отворен.

Отново нещата опират до лично предпочитание. Всеки метод, който провокира хората да отделят повече време, е за предпочитане.

Друг ключов фактор се оказва чистотата на обществената тоалетна

Едно изследване, проведено сред повече от 3000 души в тоалетни на колеж, показва, че хората са по-склонни да спрат и да си измият ръцете добре, ако тоалетната е чиста и поддържана. Колкото по-мръсно е, толкова по-вероятно хората ще излязат, без да се измият (в крайна сметка урината е стерилна, а по умивалника и кранчетата може да е полепнало какво ли не).

А сега и отговорът на въпроса, който вече напира - колко дълго?

За да сме сигурни, че наистина сме си измили ръцете добре и сме намалили сериозно шанса от зараза с нещо неприятно - като новия коронавирус / COVID-19, - трябва да прекараме в миене между 15 и 30 секунди. Можете да си тананикате нещо (например песничката Happy Birthday!, но два пъти) или да броите, но най-добре наум, ако използвате обществена тоалетна.

Източник: Би Би Си