Управлението на конгресния център се отнема от министъра по подготовка на европейското председателство през 2018 г. Лиляна Павлова и се връща към Министерството на културата

Мирослав Боршош се връща начело на Националния дворец на културата (НДК) като изпълнителен директор и член на Съвета на директорите. На правителственото заседание тази сряда лично премиерът Бойко Борисов внася предложението за неговото възстановяване на поста.

Очаква се кабинетът да промени и органа, който упражнява правата на държавата в НДК, и от министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова те да се върнат към министъра на културата.

В съобщение от правителствената пресслужба се казва, че противоречията относно начина на управление на конгресния център са били изчистени на работна среща при министър-председателя, на която е била обсъдена работата на ръководството на НДК.

В разговора са взели участие Павлова, колегата й от Министерството на културата Боил Банов и самият Боршош, който по-късно благодари във "Фейсбук" за реакцията на културните среди:

"След изключително важна среща, която проведохме днес с премиера Бойко Борисов, съм спокоен и удовлетворен, че българската култура победи и му благодаря, че доказа на всички ни, че това може да се случи. Вярвам, че държава, която се вслушва в гласа на своята интелигенция, има достойно бъдеще. НДК е символ на волята за промяна, на видимите резултати, доказателство за принадлежността ни към споделените европейски ценности. Благодаря на всички за подкрепата! Тя удвоява силите, с които ще продължа да работя в посоката, която познавате!"

Лиляна Павлова също реагира във "Фейсбук", където написа, че на работната среща по казуса с НДК всеки е имал възможност да представи своята гледна точка. Нейната е била решението за освобождаването на Мирослав Боршош като изпълнителен директор на НДК,

базирана на документи и констатации от предварителния одитен доклад и други проверки

"По време на срещата стана ясно, че с г-н Боршош имаме огромни различия за начина, по който се управлява публичният ресурс в частта за ремонта на НДК като сграда за българското председателство. Винаги съм държала и настоявала за максимално прозрачно и в ускорени темпове продължаване на ремонта на НДК.

Подчертах, че не оспорвам неговите качества да привлича и превръща НДК в културен център, каквото е предназначението му. На срещата не успяхме да сближим позициите си относно правилата и процедурите за разходването на публичните средства. Решението НДК да се върне там, където му е мястото - в Министерството на културата, беше прието от всички участници в срещата", обяснява Павлова и в заключение пише:

"Благодаря на премиера Борисов, че с това решение даде възможност на екипа, с който работя да се фокусираме върху същинската работа по политическите приоритети и по подготовката и провеждането на председателството на България на Съвета на ЕС."

Снощи министърката, натоварена с подготовката на страната ни за председателството на ЕС, освободи Боршош от поста му и внесе промени в Съвета на директорите.

В мотивите за рокадата се посочваше, че е налице системно неизпълнение на указания,

дадени от едноличния собственик на капитала, както и системно неизпълнение на решения на Съвета на директорите. Освен това действията на досегашния изпълнителен директор поставяли под съмнение доброто финансово управление на дружеството.

Късно вечерта директорския пост беше даден на Борислав Велков, досегашен председател на Съвета на директорите, а неговото място зае Таня Милева, юристка, шеф на кабинета на Павлова през двата й мандата начело на регионалното министерство, информира в. "Труд".

Според разследвания на всекидневника досегашният шеф на НДК е харчил милиони, крил документи от одитори и принципали, не подал финансов отчет за 2015 г. Тепърва щяло да се установява каква част от първия транш от 17 млн. лева, гласуван миналата година за ремонта на НДК, е била изхарчена не по предназначение.

Все още не е приключила проверката на инспектората на Министерския съвет в НДК. "Труд" твърди, че Боршош отказвал да съдейства на проверяващите и не давал исканите от тях документи. До края на юли продължава и външният одит, възложен от министър Павлова.

След отстраняването си самият Боршош коментира във "Фейсбук", че категорично отказва да подписва нови обществени поръчки, свързани с подготовката на НДК за председателството,

под натиск и в условия, които не отговарят на правилата и закона

"Не намирам за допустимо тези процедури - важна част от подготовката на България за Председателството на Съвета на ЕС през 2018 г., - да се провеждат на фона на безпрецедентна атака срещу Националния дворец на културата. Не приемам да се поставя под съмнение доброто управление на Двореца, при положение че промяната на НДК е безспорна и видима за всички", категоричен е той в социалната мрежа и предупреждава:

"Хаосът, който цари през последните два месеца при управлението на целия процес по подготовка на българското председателство на Съвета на ЕС, заплашва да го провали. Аз отказвам да участвам в това и няма да наруша принципите на прозрачност и публичност в работата на НДК, наложени през последните две години."

Виж още: НДК във факти и цифри

На 12 юни от НДК опровергаха публикации в медиите, които определиха като "тенденциозна клеветническа кампания", и заявиха, че

ДАНС и прокуратурата никога не са нахлували в НДК

В съобщението се казваше още:

"От парите за ремонта на сградата за Председателството се покриват единствено разходи, свързани с този ремонт. Всички фирми, сключили договори за дейности по ремонта на НДК, получават плащанията си редовно. До момента са извършени плащания за предпроектни проучвания и изготвяне на идеен архитектурен проект за преустройство и адаптация на основната сграда на НДК с обобщени предварителни количествено-стойностни сметки; за доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на конгресно-конферентна техника; за проектиране, преустройство и адаптация на основната сграда на НДК за нуждите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.; за упражняване на независим строителен надзор при възстановяване на строителни книжа във връзка с дигиталното заснемане и съставяне на технически паспорт на основната сграда на НДК; за упражняване на независим строителен надзор по време на строителството на обект "Преустройство и адаптация на основната сграда на НДК за нуждите на ППБСЕС 2018"; административни разходи за разрешителни и др.

Не отговаря на истината и твърдението, че до момента пресцентър за нуждите на Председателството не е проектиран. На специална пресконференция през ноември м.г. ръководството на НДК представи детайли по идейния архитектурен проект за преустройството и адаптацията на сградата, включващи подробности за бъдещия международен пресцентър с превръщането на зала 6 в зала за пресконференции, с изграждането на работни места за журналисти и с изграждането на тв и радио кабини.

Лъжа е и твърдението, че се къртят мраморни подове в НДК

Всички мраморни настилки се запазват и рехабилитират. Сменя се нискокачествена теракота (полагана през годините без проект) с висококачествен, калиброван италиански гранитогрес."

Виж още: НДК сравнен с Европарламента и ФБР

През декември 2016 Боршош беше на корица в българското издание на "Форбс", което го провъзгласи за носителя на промяна. "Може да е едно малко парченце, но промяната на НДК означава, че променяме държавата. Буквално. Ако променим такава тежка, тромава административна машина, значи можем да променим и държавата", заяви тогава той пред списанието.

Източник: БНТ, НДК, в. "Труд", Правителствена пресслужба