Едва трима чужденци - Наполеон, Алберт Айнщайн и Исак Нютон, попадат сред най-великите личности в историята

Според руснаците най-изтъкнатата личност в историята на света съветския диктатор Йосиф Сталин, следван от сегашния президент Владимир Путин и поета Александър Пушкин. След тях те нареждат лидерът на болшевиките Владимир Ленин и цар Петър Първи, показват данни от изследване на "Левада-Център". 

В допитването, проведено през април, руснаците са били попитани кои са десетте най-велики личности на всички времена.

Общо 38% от запитаните са посочили Йосиф Сталин, който управлява Съветския съюз от 1924 г. до смъртта си през 1953 г., като най-велика личност в историята. За Путин и Пушкин събират по 34%, Ленин - 32%, а Петър Първи - 29%, съобщава Интерфакс.

Процентът на Путин е най-висок, откакто той започна да се появява в класацията през 2003 г.

Тази година на шесто място е нареден космонавтът Юрий Гагарин (20%), следван от писателя Лев Толстой (12%), пълководеца маршал Георгий Жуков (12%), императирца Екатерина II и поета Михаил Лермонтов (по 11%). 

Виж още: Путин: Излишната демонизация на Сталин е атака срещу Русия

В класацията на водещи места в топ 20 попадат още ученият Михаил Ломоносов, пълководеца Александър Суворов, химикът Дмитрий Менделеев (по 10%), бившият съветски лидер Леонид Брежнев (8%), поетът Сергей Есенин и генерал Михаил Кутузов (7%) и последният лидер на СССР Михаил Горбачов (6%). 

Руснаците също така поставят в първите 20 едва три личности, които не са от Русия или Съветския съюз - това са Наполеон (9%) и учените Алберт Айнщайн и Исак Нютон с по едва 7%. Тримата са съответно на 14-о, 16-о и 19-о място.

Сумата от процентите на всички отговори надхвърля 100%, защото анкетираните са имали право да дават по повече от един отговор. Анкетата е проведена от 7 до 10 април сред 1600 души на възраст над 18 години, в 137 населени места на 48 региона в Русия.

Сталин оглави подобно проучване и през 2012 г. с още по-висок резултат, след като за руснаците е от най-важно значение неговата роля в спечелването на Втората световна война, вместо да обръщат внимание на милионите, които са били избити или изпратени в затворнически лагери по време на неговото управление.

По други данни на "Левада-център" през май 2017 г. дейността на Владимир Путин на президентския пост е одобрявана от 81% от руснаците. През януари тази година този показател обаче беше 85%.

Източник: в. "Сега", news.bg