От Белия дом предупредиха режима на Асад да се въздържа от подобни действия, защото иначе "ще плати висока цена"

Режимът на сирийския президент Башар Асад вероятно подготвя химическа атака, която да причини масово избиване на цивилни. За това предупреди в изявление говорителят на Белия дом Шон Спайсър, цитиран от АФП. 

Забелязаните подготвителни действия са сходни с тези, които са предшествали химическата атака срещу Хан Шейхун от 4 април тази година, уточни Спайсър

Той отправи предупреждение към сирийския режим да се въздържа от подобни действия, защото "ако предизвика масово убийство на цивилно население, ще плати висока цена". 

Говорителят на Белия дом все пак подчерта, че приоритет на САЩ в Сирия е победата над "Ислямска държава".

Американският президент Донлад Тръмп нареди да бъдат нанесени удари с крилати ракети срещу база на военновъздушните сили на Сирия.

От Белия дом посочват, че действията на Дамаск са сходни с тези на последното нападение с химическо оръжие срещу цивилно население в Сирия бе на 4 април, когато бяха убити 70 души в територия, контролирана от бунтовниците.

Видео: САЩ удариха военна база на Асад

От сирийска страна отхвърлиха обвиненията, като бяха подкрепени и от Русия, която е сред основните поддръжници на режима. От Кремъл вече на няколко пъти обвиняват САЩ във вмешателство в политиката на суверенна държава, след като водената от Пентагона коалиция извършва удари по цели на сирийската армия. 

САЩ мотивират ударите си с нарушения на примирието от сирийска страна и навлизане в зоните за сигурност, охранявани от коалицията. 

Източник: АФП, Агенция "Фокус"