В атаката, която е в отговор на нападението на сирийските ВВС със зарин над контролирания от бунтовниците град Хан Шейхун, са изстреляни 59 бойни ракети "Томахоук" срещу базата Шейрат

Американски ракети удариха военновъздушна база на правителствените сили край град Хомс в Сирия. Атаката е в отговор на нападението с отровния газ зарин, извършено от сирийските военновъздушни сили над контролирания от бунтовниците град Хан Шейхун в северозападна Сирия. 

Атаката над базата Шейрат е извършена тази нощ, като срещу нея са изстреляни 59 бойни ракети "Томахоук" от бойни кораби на САЩ в Средиземно море. Това обяви самият президент на САЩ Доналд Тръмп.

"Тази вечер наредих военен удар по авиобаза в Сирия, откъдето беше проведена химическа атака. От жизнен интерес за Съединените щати е да предотвратим и възпрем разпространението и използването на смъртоносни химически оръжия. Не може да има никакъв спор, че Сирия използва забранени химически оръжия, че наруши ангажиментите си към Конвенцията за химически оръжия и пренебрегна решенията на Съвета за сигурност на ООН", заяви Тръмп. 

Виж още: САЩ: Ако ООН не реагира за Сирия, ние ще го направим

"Руските сили бяха уведомени предварително за удара чрез установената линия за избягване на конфликти", заяви капитанът от флота Джеф Дейвис.

"Американските военни стратези взеха мерки да минимизират риск за руския и сирийския персонал, намиращ се на летището", допълни Дейвис.

Според източник от Пентагона ракетите не са поразявали секторите на летището, където вероятно имало руски самолети.

За сметка на това по първоначални данни, цитирани от De Re Militari, са унищожени 14 изтребители на сирийските ВВС. 

"Ако има военни действия, цялата отговорност ще легне на раменете на тези, които са инициирали такова трагично и съмнително предприятие", заяви руският посланик Владимир Сафронков след заседанието при закрити врата на Съвета за сигурност на ООН.

Опозиционната сирийска "Национална коалиция" приветства американските удари срещу сирийската военна база и призова САЩ да продължат с действията срещу военните възможности на сирийския президент Башар Асад, предава АФП. 

"Коалицията приветства атаката и призовава Вашингтон да неутрализира възможностите на Асад за извършване на въздушни удари. Ние се надяваме на повече удари и че тези ще бъдат само началото", заявяват от опозицията.

Президентът на Русия Владимир Путин, чрез неговия говорител Дмитрий Песков, заяви, че ударът на САЩ по Сирия е нападение срещу "суверенна държава", съобщи РТ.

В изявлението на говорителя на президента Путин се казва, че въздушните удари са били "нарушение на международното право и са с измислен претекст".

"Сирийската армия не притежава химическо оръжие, като това е било утвърдено и от ООН", заяви Песков.

Според Путин ударът по Сирия е бил за разсейване на вниманието от цивилните жертви Ирак.

"Това поведение ще наруши връзките между САЩ-Русия, които и без това вече са плачевни", заяви още Песков.

За повече информация по случая следете журнала за горещите военни конфликти De Re Militari.