Държавеният секретар на САЩ Рекс Тилърсън предупреди Русия да преосмисли своята подкрепа за режима на сирийския президент Башар ал-Асад след атаката със зарин над Хан Шейхун

Ако ООН не реагира за Сирия, ние ще го направим. Това предупреди посланикът на САЩ в световната организация Ники Хейли по време на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с химическата атака в Сирия вчера, съобщава Си Ен Ен.

Позицията на САЩ е заради нападението със зарин над сирийския град Хан Шейхун в провинция Идлиб, северозападна Сирия. В атаката загинаха над 100 души.

Западът подготви проекторезолюция, призоваваща за пълно разследване на атаката. Русия предупреди, че ще блокира искането, тъй като се базира на фалшива информация.

Виж още: Множество жертви след атака с химическо оръжие над град Хан Шайхун

Когато ООН постоянно не успява да изпълни дълга си да действа колективно, има моменти в живота на държавите, когато ние сме принуди да действаме сами, каза тя и добави, че ако ООН не предприеме действия, то САЩ могат. 

Хейли решително осъди Русия и сирийското правителство, намеквайки, че САЩ са готови да предприемат едностранни военни действия за разрешаване на гражданската война.

Колко деца още трябва да загинат преди Русия да прояви загриженост, попита тя, показвайки снимки с жертви.

По думите на американския посланик Асад няма да спре атаките с химически оръжия, ако Русия не оттегли подкрепата си за Дамаск.

Междувременно американският държавен секретар Рекс Тилърсън предупреди Руската федерация да преосмисли своята подкрепа за режима на сирийския президент Башар ал-Асад, след като последният беше обвинен за голяма химическа атака.

"Няма съмнение в нашия ум, че сирийският режим под ръководството на Башар ал-Асад е отговорен за тази ужасна атака. И ние смятаме, че е време за руснаците да помислят наистина внимателно относно своята продължаваща подкрепа за режима на Асад", заяви Тилърсън."

"Москва ще продължи да участва в антитерористичните операции в Сирия, които водят въоръжените сили на сирийския президент Башар ал-Асад", заяви в отговор говорителят на руския държавен глава Владимир Путин - Дмитрий Песков.

"Руската федерация и нейните въоръжени сили продължават операциите в подкрепа на антитерористичните операции за освобождаване на страната, които водят въоръжените сили на Сирийската арабска република", коментира Песков в отговор на въпрос ще продължи ли Москва да подкрепя президента на Сирия, Башар ал-Асад след инцидента край град Хан Шейхун, провинция Идлиб.

Президентът на Съединените американски щати Доналд Тръмп пък заяви, че химическата атака в сирийската столица Идлиб го е засегнала дълбоко и е променила мисленето му за държавния на страната - Башар ал-Асад. Милиардерът нарече атаката "ужасно оскърбление срещу човечеството".

Тръмп обаче повтори критиката си спрямо администрацията на своя предшественик Барак Обама, че е определила, но след това не е успяла да наложи "червена линия" относно употребата на химически оръжия от страна на Асад.

Повече по темата можете да намерите в журнала за актуални военни събития De Re Militari.

Източник: Агенция "Фокус", Си Ен Ен, АФП, РИА Новости