Ту го величаят, ту го обвиняват за всичко. Каквото и да ни говорят обаче, маслото е нещо чудесно и незаменимо в редица случаи. Как да го използваме така, че максимално да се възползваме от качествата му?

Маслото прави всичко, към което се добави по-добро. Това е азбучна истина, която няма как да се обори. Сигурно сте чували и трите тайни на френската кухня, а те са: масло, масло, масло.

Малко масло може да добави богатство и дълбочина на почти всичко, с което е в досег, но то може да провали и много неща.

Маслото на практика е комбинация от мазнини и мляко - мазнините имат висока точка на кипене, докато млякото - точно обратното - ниска. Когато мазнината се загрее, млякото вече е прегоряло. Как да избегнем грешките, които обикновено се допускат при готвене с масло?

1. Употреба на масло с неправилна температура

Маслото е твърдо при стайна температура и течно, когато е нагрято. Рецептите за печива, които изискват разбиване на масло и захар, трябва да се правят с масло на стайна температура, оставено напълно да омекне - по-лесно е да обедините по този начин двете съставки.

Но ако го разтопите, захарните кристали не могат да свършат работата си да проникнат през мазнината, създавайки джобчета от въздух, които “надигат” завършения продукт.

С други думи: разтопеното масло води до плоска, свръхпружинираща при дъвкане бисквита, а омекотеното масло дава по-пухкава и мека бисквита.

Правите тесто за пай? Уверете се, че маслото е много студено. Това е задължително, защото твърде мекото масло няма да оформи миниатюрните грахоподобни "трохи" в тестото, които в крайна сметка се превръщат в ронлива коричка.

Що се отнася до рецепти, изискващи разтопено масло и яйца, от рода на палачинки, най-добре е да го оставите леко да се изстуди, преди да го комбинирате с другите съставки.

Горещото разтопено масло частично ще свари яйцата, превръщайки тестото ви в бъркани яйца.

Sledvayte retseptite

2. По-добре не го заменяйте

Тъй като има сходна консистенция с маслото, може да бъде изкусително да използвате кокосово масло навсякъде, където се изисква масло. Ако го правите, действате на свой риск!

Печенето е колкото наука, толкова и изкуство, и успехът на която и да е рецепта зависи от конкретните химически реакции между съставките.

3. Добавянето на масло твърде рано, когато обгаряте месо

Причината, поради която маслото е толкова вкусно, е и причината, поради която то не е идеално за високотемпературно готвене: млечните компоненти, които му придават цялостен, завършен вкус, изгарят по-бързо от мазнини като рапично олио, растително олио или върджин зехтин.

Има обаче начин да измамите системата: да добавите масло към обгорени меса, морски продукти и зеленчуци, когато те са почти готови.

Маслото ще стане ароматно и ще добави ядков привкус, като същевременно ще придаде на съставката красив златисто-кафяв цвят. Като алтернатива, можете да придадете на протеин от рода на стек или пиле твърдо обгаряне с гхи, което е пречистено масло (т.е. не съдържа млечни компоненти).

4. Небалансирането на богатия му вкус с други компоненти

Маслото е богато и мазно. Но подобно на всяка друга главна роля, то има нужда от поддържащи актьори, за да изпъкне. Когато готвите с масло в пикантни ястия, то трябва да бъде балансирано с киселинни и силни съставки от рода на лимонов сок, настъргана лимонова кора или оцет - да не споменаваме и малко сол.

Източник: Goodlife