Идеалното питие за парти има дълга, възходяща история

Пие се в малки чашки. Консумацията й е свързана с различни ритуали и неизменно върви с представа за парти. Говорим за текила. Любимо питие на мнозина.

Нека научим малко повече за този алкохол, който се прави от ферментирало агаве.

Модерната му история започва през XVIII-XIX в.

Фамилията Куерво започва комерсиална дестилация на текила през 1758 г., последвана скоро от фамилията Сауза през 1873-та (както и от поне още няколко други малки производители).

Дон Зенобио Сауза е човекът, идентифицирал синьото агаве като най-добро за производство на текила - и към този етап това, което познаваме като текила сега, вече вероятно се е произвеждало от тези дестилаторни.

Как е изобретена маргаритата

Както е и с ръженото уиски от Канада по време на сухия режим, текилата също е посрещната с отворени обятия от американските закононарушители.

Неспособни да се снабдят с нещо по-добро от второкласно уиски и приготвян в домашни условия джин, консуматорите в САЩ започват да се възползват от сладкия нектар от агаве от Мексико - да не говорим за повече от стоте леснодостъпни бара в Тихуана, изобилстващи от алкохол. (Какво си представяте, като чуете Тихуана? Най-вероятно "текила, секс и марихуана".)

Към началото на 1936 г., консумацията на алкохол в САЩ отново става законна и отскачането до Мексико за приятни алкохолни изживявания вече не е необходимост. Но вестникар на име Джеймс Греъм и съпругата му заминават за Тихуана, където се оказват в един от оцелелите барове, собственост на ирландец на име Мадън, който се е прочул в региона със своята "Текила Дейзи".

Макар Мадън да признава, че създаването на питието е било щастлива случайност след негова грешка, то се превръща в любим коктейл в САЩ (но официалното американско название е базирано на превода на "Дейзи" - маргарита).

1974-та: "Текила" става запазена интелектуална собственост на Мексико

Като стъпка за поемане на контрола над понятието "текила", мексиканското правителство го обявява за своя интелектуална собственост през 1974 г.

Това налага текилата да се произвежда и отлежава в определени региони на Мексико, и за други страни става незаконно да произвеждат или продават собствена "текила". Създаден е т.нар. "регулаторен съвет за текилата", който да гарантира качеството и да насърчава културата, свързана с консумацията на този вид алкохол.

2015 г.: Любовта на барманите към агавето

Барманите по цял свят познават способността на текилата да сближава хората. Те превръщат скромния нектар от агаве в нещо повече от само "Маргарита" и "Текила сънрайз", развивайки неимоверно предложенията за коктейли на основа на текила.

Източник: Goodlife