Европейският парламент няма да приеме компромис между сигурността и бъдещите икономически отношения между ЕС и Великобритания

Европейският парламент прие с 516 гласа "за", 133 "против" и 50 въздържали се резолюция, с която определи условията, за да одобри очакваното споразумение между ЕС и Лондон за напускането на Великобритания. Споразумението ще трябва да бъде одобрено от евродепутатите, ако бъде постигнато, съобщи пресслужбата на ЕП.

Евродепутатите подчертават необходимостта от осигуряване на справедливо и равноправно отношение към гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, както и към британските граждани, пребиваващи в ЕС. ЕП посочва, че Великобритания остава в ЕС до датата на официалното си напускане, както и че това поражда права и задължения, включително финансови задължения, подлежащи на изпълнение, дори и след датата на оттеглянето.

Резолюцията предупреждава, че ЕП няма да приеме компромис между сигурността и бъдещите икономически отношения между ЕС и Великобритания. ЕП се противопоставя на икономически взаимоотношения, основани на откъслечни или секторни разпоредби, и подчертава неделимостта на четирите свободи на вътрешния пазар - свободата на движение на стоки, капитали, услуги и хора.

Виж още: Тереза Мей даде старта на "Брекзит"

В резолюцията се посочва, че разговори за възможни преходни разпоредби биха могли да започнат, едва когато бъде постигнат значителен напредък по споразумението за оттегляне. Тези разпоредби не може да важат повече от три години, а споразумение за бъдещите отношения между Лондон и ЕС може да бъде сключено едва след оттеглянето на Великобритания.

Според резолюцията интересите на гражданите трябва да бъдат на първо място още от самото начало на преговорите. Гражданите на Ирландия ще бъдат особено засегнати, се отбелязва в документа.

Евродепутатите призовават всички страни да се придържат към ангажимента си по отношение на мирния процес в Северна Ирландия и да избегнат връщането на твърда граница между Република Ирландия и Северна Ирландия. Затова особените обстоятелства, породени от тази обстановка, трябва да бъдат разглеждани с повишено внимание при договарянето на споразумението.

Виж още: Уелс и Северна Ирландия заговориха също за отцепване

Резолюцията предупреждава Великобритания да не прави опити за ограничаване на правата, свързани със свободата на движение, преди да се е оттеглила от ЕС. Настоява се 27-те останали държави в ЕС да проучат начини за отговор на опасенията на британските граждани, породени от загубата на правата на европейско гражданство. Евродепутатите призовават и двете страни да преговарят добросъвестно и при пълна прозрачност.