Британският премиер изпрати писмото до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, с което се задейства член 50 от Лисабонския договор, даващ началото на преговорите за излизане на страната от ЕС

Британският премиер Тереза Мей дава старт на процедурата по излизане на Великобритания от Европейския съюз. Тя вече е подписала писмото, с което уведомява председателя на Европейския съвет Доналд Туск за намерението на страната да излезе от общността. Така официално се дава начало на двугодишните преговори по отделянето на страната от ЕС.

Писмото е отнесено в Брюксел от Тим Бароу, посланикът на Великобритания в Европейския съюз. 

В него британският премиер ще съобщи, че привежда в действие член 50 от Лисабонския договор. След това Доналд Туск трябва да изпрати проект до 27-те държави членки с общите принципи на позицията, от която те ще преговарят с Великобритания. 

На 29 април ще се съберат лидерите на държавите членки от ЕС, за да представят своята единна позиция по "развода". 

Виж още: "Брекзит": Развод, а след развода?

Очаква се Обединеното кралство да напусне общността през 2019 г. Дотогава Тереза Мей иска "ясно" Великобритания да е постигнала отцепване от ЕС с излизане от единния пазар, за да може Лондон да ограничи свободата на европейските имигранти, което е една от основните причини британците да гласуват така на референдума.

Европейският съюз от своя страна ще връчи на сметка за поетите ангажименти към европейския бюджет. Тя се очаква да бъде между 50 - 60 млрд. евро.

До този момент се стигна, след като на 23 юни 2016 г. във Великобритания се проведе референдум, на който 52% от избирателите гласуваха за "Брейзит". Той доведе до оставката на премиера Дейвид Камерън и наследяването на поста от Тереза Мей.

Мей, която отначало бе противник на Брекзит, стана премиер в политическата суматоха. В момента е изправена пред една от най-тежките задачи, с които се е сблъсквал британски премиер през последните години. Тя трябва да запази целостта на Великобритания на фона на подновените шотландски искания за независимост и едновременно с това да води трудни преговори с 27 държави за финанси, търговия, сигурност и още куп сложни въпроси.

Източник: Ройтерс