Мярката, въведена от предишния здравен министър Петър Москов, срещна огромна съпротива от пациенти, болници и политически партии и след окончателно решение на съда отпада

Върховният съд окончателно отмени пръстовата идентификация, въведена при приема и изписването в болница, съобщава "Дарик".

Съдът спря действието на въпросната система в болниците още през ноември, но тогава от здравното министерство, здравната каса и Министерския съвет обжалваха становището на съда. След решението на Върховния съд в 15-дневен срок предстои да бъде премахната изцяло пръстовата идентификация.

От съда все още не са публикували мотивите, с които свалят идентификационната система, тъй като решението се обработва с цел да се заличат лични данни. Срещу идентификатора се обединиха както лекари, директори на болници и пациентски организации, така и настоящото ръководство на здравното министерство. От ведомството обаче не предприеха действия срещу системата, а предпочетоха да изчакат решението на съда.

Най-вероятно приемът в болниците отново ще става с лична карта, като този метод продължава да действа и сега като алтернатива паралелно с пръстовите отпечатъци, когато чекирането с тях е затруднено. Този аспект обаче предстои да бъде уточнено от здравното министерство и здравната каса. В дългосрочен план се планира въвеждането на електронна здравна карта като вход в системата.

Виж още: Министър Семерджиев слага край на пръстовите идентификатори

Системата за пръстова идентификация беше въведена като официален вход в болниците на 1 ноември миналата година, като целта беше да повиши контрола над изразходването на парите от здравни вноски, но още при самото ѝ лансиране се прие с огромна съпротива от пациенти, болници и политически партии.

За разработването на системата НЗОК плати на спечелилия поръчката консорциум "Стемо Гама Консулт" 477 хил. лв. с ДДС, а болниците бяха задължени да си купят за своя сметка чекиращите устройства на стойност 286,80 лв. всяко. По-големите болници бяха принудени да купят между 50 и 80 устройства, за да посрещнат обичайния поток от пациенти.

След окончателната отмяна на системата от съда, някои болници могат да потърсят правата си по съдебен ред, затова че са задължени да си купят чекиращите устройства.

Според бившия здраен министър Петър Москов обаче регистрацията с пръстови идентификатор е допринесла за предотвратяване на фалшивите хоспитализации в болниците, което по негово време се поддържаше и от управата на здравната каса. След идването на служебния кабинет и смените в ръководството на касата, здравният министър Илко Семерджиев и НЗОК твърдят, че въвеждането на системата по никакъв начин не е намалило броя на хоспитализациите.

Седмица преди изборите Москов внесе в прокуратурата сигнал за това, че в няколко болници системата за пръстова идентификация не се прилага масово и това се случва със съгласието на НЗОК. Така 20 млн. лв. били изплатени неправомерно.

Източник: "Дарик"