Журито класира кадъра от Иван Миладинов на първо място в националния конкурс, негови подгласници станаха Емил Рашковски и Калин Костов - Калински

Снимката "Стара река" на Иван Миладинов беше обявена от журито на 2017 Sony World Photography Awards за победител в националния конкурс на България.

Отличеният кадър е заснет в природния резерват "Стара река" в националния парк "Централен Балкан" в началото на октомври, когато есенните цветове са най-красиви и наситени. Мястото е непокътнато и там могат да се срещнат редки животински видове като кафява мечка и благороден елен, обяснява авторът.

Роден и израснал в София, Иван Миладинов е прекарал 10 години в изучаване на биология, когато през 2008 г. започва да снима различни пейзажи. Скоро след това решава да се посвети на фотографията.

"Много се радвам да спечеля този конкурс - споделя той. - Но истинското щастие идва от факта, че съм награден за снимка на пейзаж от България. Гордея се да покажа на хората в чужбина колко прекрасна и дива е нашата природа. Това е най-голямата ми награда."

Наградената творба ще бъда показана заедно с останалите отличени и включени във финалната селекция снимки на изложбата Sony World Photography Awards & Martin Parr в Лондон от 21 април до 7 май и ще бъде публикувана в годишния албум на победителите.

Sony World Photography Awards е най-големият фотографски конкурс в света, а националните награди са глобална програма, отворена за фотографи с различни способности. Тя има за цел да открие най-добрата снимка, направена от местен фотограф в 65 държави.

На второ място в Националната награда на България е класиран Емил Рашковски със снимката "Пожелай си", която показва Млечният път и една падаща звезда над язовир "Широка поляна" през есента, а трети е Калин Костов (kalynsky.com) с черно-бялата актова фотография "Двойно".

Emil Rashkovski, Bulgaria, 2nd Place, National Awards, 2017 Sony World Photography

Kalin Kostov-Kalynsky, Bulgaria, 3rd Place, National Awards, 2017 Sony World Photography Awards

Източник: 2017 Sony World Photography Awards