До март 2019 г. пък Великобритания трябва да е вече извън ЕС

Шотландия ще проведе втори референдум за отделяне от Великобритания между есента на  2018 г. и пролетта на 2019 г., заяви в пресконференция премиерът на страната Никола Стърджън. 

Стърджън обяви, че още следващата седмица ще поиска разрешение от парламента за провеждане на ново допитване. С това министърът затвърди плановете си да даде шанс на шотландците, мнозинството от които гласуваха за оставане в ЕС, да решат съдбата си.

62% от шотландците гласуваха за оставане в Европейския съюз на британския референдум от юни 2016 г. и според първият министър да се откаже от ново допитване за отделяне от кралството би означавало да го последва в "твърд Брекзит".

"Какъвто и път да поемем, трябва да е определен от нас, не за нас", каза тя.

Виж още: Ще има нов референдум във Великобритания

Предни дни Стърджън заяви, че според нея есента на 2018 г. е разумен период за провеждане на референдума. 

През 2014 г. вече имаше един вот за оттеглянето на шотландците, в който обаче именно европейската идея натежа и в крайна сметка 55,3% от жителите на Шотландия предпочетоха да останат част от Великобритания. 

Темата обаче отново излезе на дневен ред, когато референдумът за "Брекзит" се оказа успешен. Дни след излизане на резултатите премиерът Стърджън се обяви за ново допитване, което да реши дали Шотландия ще последва Великобритания и извън Европа, или ще предпочете да остане в ЕС, но не и във Великобритания.

Дата за излизане на Великобритания от ЕС

Виж още: Наплив на британци за германско гражданство

Междувременно министър Дейвид Дейвис, отговарящ в правителството за напускането на Великобритания на Европейския съюз зададе евентуалната дата за "Брекзит" - март 2019 г. 

Очаква се премиерът Тереза Мей да задейства процедурата по излизането на страната от ЕС на 14 март.

В интервю за Би Би Си Дейвис се обяви против британския парламент да налага вето върху решението от референдума и призова депутатите да отхвърлят предложените промени в законодателството, даващо пълномощия на премиера Тереза Мей да започне преговорите за "развода" с ЕС.

Дейвис подчерта, че депутатите от Камарата на общините, долната камара на парламента, трябва да блокират промените, направени миналата седмица от горната камара, даващи право на политиците да отхвърлят окончателните условия, които ще бъдат  договорени за британското излизане от ЕС. Решението за напускане на ЕС бе прието от британския народ на референдум и това трябва да стане. То ще стане през март 2019 г.", каза Дейвис.

Той отхвърли твърденията, че правителството няма "план в случай на непредвидени обстоятелства" в процеса на преговорите.

Виж още: Великобритания няма да остане в единния европейски пазар 

Великобритания се очаква да поиска от Европейския съюз да й бъдат върнати 9 милиарда паунда или 11 млрд. долара, които се съхраняват в Европейската инвестиционна банка. Според експертно правно становище, изготвено по искане на правителството преди началото на преговорите между Лондон и Брюксел по условията на Brexit, се отбелязва, че "правителството не само че няма правно задължение да плаща нещо на Брюксел, но ЕС трябва да върне на Великобритания нейния дял в капитала на Европейската инвестиционна банка". Според изчисленията на британските юристи, става въпрос за около 9-10 млрд. паунда.

Източник: БНР, Би Би Си