Министър-председателят Тереза Мей обяви, че за нея е по-добре да няма никаква сделка, отколкото лоша сделка за Брекзит

Великобритания не би могла да остане в общия пазар на ЕС. Това е основният акцент от речта на британския премиер Тереза Мей за представянето на плана за напускане на Европейския съюз.

"Никаква сделка ще бъде по-добре, отколкото лоша сделка", заяви Мей в първото си категорично изявление за това какви условия ще бъдат търсени в предстоящите преговори между Лондон и Брюксел.

"Не искаме частично членство, не искаме асоциирано членство, не искаме да приемем модел, вече използван от други държави. Не искаме да задържим части от членството. Не. Обединеното кралство напуска Европейския съюз и моята работа е да осигуря добра сделка за Великобритания", заяви британският премиер.

Виж още: Нова Желязна лейди идва начело на Великобритания

Мей се обяви за "ново и смело" споразумение за свободна търговия между Лондон и Брюксел, което да осигури възможно най-безпрепятствен обмен на стоки и услуги. Британският премиер също така заяви, че ще работи за подсигуряване на интересите на всички граждани на ЕС във Великобритания, както и на всички британски граждани в държави от ЕС.

Тя заяви, че Великобритания остава отворена за имигранти, но страната иска правото сама да определя колко имигранти да приема. 

Мей категорично настоя за запазване на свободата на движение между Северна Ирландия и Република Ирландия - нещо, което ще бъде трудно за постигане, ако Лондон напусне общия пазар. 

По време на речта си Мей обяви също така, че британският парламент ще гласува крайната сделка между преговорните екипи на кралството и ЕС. 

Виж още: Британският парламент решава за Brexit

Мей изтъкна още, че Лондон винаги се е чувствал като специфичен член на общността, а от Брюксел така и не са проявили достатъчна гъвкавост по въпроси от особена важност за страната. 

Въпреки това тя обяви, че Обединеното кралство продължава да вижда страните от ЕС като "партньори и близки приятели". Тя се обяви срещу онези гласове в Европа, които искат да се задействат възможно най-рестриктивни мерки от страна на ЕС спрямо Великобритания, за да се предотвратят други подобни излизания от общността, като по нейни думи това би довело само до проблеми и за двете страни. 

"Нека бъда ясна: Великобритания иска да остане добър приятел и съсед на Европа. Някои хора призовават за наказателна сделка, която да послужи за урок на Великобритания и да обезкуражи други държави от това да поемат същия път. Това ще бъде пагубно за европейските държави и няма да е приятелско действие. Великобритания няма да приеме такъв подход", заяви Тереза Мей.

Премиерът трябва да стартира процеса официално, изпращайки писмо до Брюксел и позовавайки се на член 50 от Договора за ЕС. Мей обеща да стори това през март тази година, но делото срещу Брекзит във Върховния съд може да я забави.

На долната инстанция магистратите постановиха, че решението трябва да мине през депутатите, които на теория могат и да отхвърлят резултатите от юнския референдум и да решат страната да не напуска Евросъюза.

Източник: Би Би Си