Логото съдържа три от символите на България - кирилицата, шевицата и българския флаг

Оповестиха как изглежда логото за българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. То съдържа в себе си три от символите на България - кирилицата, шевицата и българския флаг. 

Победителят е избран след конкурс, в който са участвали над 170 предложения, като проектът на Тодор Ангелиев е събрал 76 точки от възможните 90. Той ще получи награда от 10 хил. лв. за първото място.

Освен в проекта победител, българската шевица е присъствала в 29 от проектите, а кирилицата - в 21. Други използвани символи за България в различните проекти са маслодайна роза, хоро, слънце, планина, паметникът Шипка, минералните ни извори и др. 

Виж още: Официално: България поема председателството на ЕС от януари 2018 г.

Конкурсът за лого се организира от Националния център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС и стартира в Деня на народните будители - 1 ноември 2016 г. Крайният срок за подаването на документите бе 30 декември 2016 г.

По време на българското председателство в продължение на шест месеца, избраното лого ще бъде символът на България в ЕС.

"Пожелавам на българското лого на добър час. Символът е ключ към въображението. 6 месеца по света това лого ще е символът на България, както е било при всички председателства досега. 180 творци изпратиха проектите си за председателството. Ще обясним защо се гордеем с нацията си и с това, което може да дадем на ЕС", заяви вицепремиерът в оставка Меглена Кунева по време на представянето.

Виж още: 150 млн. лв. ни струва председателството на ЕС

Вицепремиерът в оставка обясни, че през 2015 г. едва 3% от българите са знаели, че има председателство. През 2016 г. вече 30 на сто знаят за него.