В подготовката на българското председателство се включват 1200 души

Председателството на Европейския съюз ще ни струва около 150 млн. лв. Това съобщава директорът на националния център за подготовката на председателството Любомир Иванов. 

"Точната цифра обаче все още не е ясна, тъй като е предмет на обсъждане. На този етап са одобрени 50 млн. лв.", уточнява Иванов пред в. "24 часа". 

Интензивната подготовка на председателството ни на ЕС ще започне през септември. Спешността на подготовката беше увеличена заради изместването на председателството с шест месеца по-рано заради решението на Великобритания да напусне Европейския съюз.

То ще се състои в първата половина на 2018 г. и затова подготовката за него трябва да завърши до средата на 2017 г. По думите на Иванов преговорите за Brexit нямат общо с председателството, но ще имат своето отражение. 

В подготовката на българското председателство ще се включат 1200 души. 

Виж още: Официално: България поема председателството на ЕС от януари 2018 г.

"Ще направим всичко възможно да ги обучим и с помощта на външни експерти, които са участвали в председателства", посочва той и допълва, че най-спешните задачи са свързани с логистиката.

"Има разлика между програмата на едно председателство през първата половина на годината и през втората половина. Първата половина на годината е по-натоварена за ЕС, а през втората има празнични и ваканционни периоди. Не бих казал, че е драматично, но мероприятията при председателствата през първото полугодие изискват и по-голяма натовареност", коментира Любомир Иванов.

По повод ремонтите на НДК и на резиденция "Бояна" той посочи, че се надява да го няма очакваното забавяне.

"Надявам се, че традиционното за нас изоставане няма да се случи този път, защото не само центърът, а и ръководствата на “Бояна” и НДК са абсолютно наясно, че сроковете не могат да се отлагат. Надявам се всички в България имат това ясно съзнание. Ако все пак се изисква ускоряване на процедурите по ремонтите на НДК и “Бояна”, естествено, ще получат съдействие в рамките на възможното. И преди, когато сме имали сериозни международни форуми, сме се справяли добре, и този път ще е така", каза Иванов.

Виж още: Стягат НДК за българското председателство на ЕС

Тепърва ще се преценява и дали да бъдат закупени нови автомобили за председателството, стана ясно от думите му.

"Ще се разгледат всички опции - купуване, наемане. Най-важното е да постигнем максимално добра организация с максимална икономия на средства. Това важи и за кадровото обезпечаване на центъра, което ще стъпи върху вече работещи в администрацията, които просто ще бъдат насочени към центъра до края на председателството", подчерта той.

Източник: в. "24 часа"