Изтеглянето на датата с шест месеца поставя страната ни начело на ЕС в труден момент

От 1-ви януари 2018 година България поема председателството на Европейския съюз. Това съобщи вицепремиерът Меглена Кунева, цитирана от БНР. 

"По време на нашето председателство ние ще празнуваме 24 май и понеже шест месеца по-рано са си шест месеца по-рано, което е предизвикателство, мисълта, която ми дава спокойствие и щастие в този момент, е, че ще можем да покажем най-малко на цяла Европа какво означава да обичаш езика си, да обичаш азбуката си и колко сме горди с нея", каза Кунева.

Преработеният график на ротационните председателства на ЕС до 2030 година беше приет вчера от Съвета на ЕС. 

Така на 1 януари 2017 г. председателството на ЕС ще бъде поето от Малта, последвана от Естония. От 1 януари 2018 г. до края на юни ЕС ще бъде оглавен от България. През 2019 г. ротационното председателство на ЕС ще се поеме от Румъния и Финландия, а през 2020 г. - от Хърватия и Германия.

Виж още: Какво става с българското председателство на ЕС след Brexit

Хърватия за първи път попада в графика с ротационните председателства на ЕС. Съветът на ЕС е добавил страната, тъй като тя все още не е била член на ЕС, когато е било взето решението за разпределянията на председателствата.

Външният министър Даниел Митов коментира във "Фейсбук", че решението "следва да ни мобилизира и мотивира допълнително", за да се справим успешно със задачата.

Ротационното председателство за България идва в много тежък момент. Точно тогава страната ни ще трябва да координира преговорите за условията за напускането на Великобритания.

Виж още: Стягат НДК за българското председателство на ЕС

До изместването на датата за българското председателство се стигна след решението на Великобритания да се откаже от своето ръководство през втората половина на 2017 г. Така Съветът реши да изтегли с шест месеца напред реда на председателствата, започвайки от 1 юли 2017 г.

Тогава британският премиер Тереза Мей отбеляза, че приоритет за страната ѝ трябва да бъдат преговорите за излизане от ЕС, а председателството.

Източник: БНР