Резиденция "Бояна" и Националният исторически музей са другите сгради, които ще се ремонтират за ползване през втората половина на 2018 г.

Основната сграда на българското председателство на ЕС ще бъде Националният дворец на културата (НДК), в качеството си на конгресен център, а в допълнение ще се ползват резиденция "Бояна" и Националният исторически музей, подходящи както от гледна точка на сигурността, така и като бази.

Това стана ясно от думите на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на тазседмичното правителствено заседание, когато темата влезе в дневния ред.

До края на годината двамата с вицепремиера Томислав Дончев трябва да представят детайлен план на необходимите средства за ремонт на всички тези сгради, тъй като според строителни експерти

и трите се нуждаят от ремонт

Разчетите трябва да бъдат прецизни, за да не правим нещо излишно, но в същия момент да направим нещо качествено, обясни Павлова. Финансирането за реконструкцията на НДК идва по оперативна програма "Регионално развитие". 

Виж още: Засаждат около НДК над 1000 дървета

Искам българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. да бъде организирано по възможно най-добрия, грамотен и в същото време прозрачен начин, заяви от своя страна премиерът Бойко Борисов.

Той поиска да се подготви закон или декларация за председателството ни. "Всичко останало ми се вижда на парче, можем да бъдем обвинени в какво ли не. Да се разпише всичко черно на бяло, като бюджет, финанси, задачи и всеки, който е на власт, да го изпълнява", обясни министър-председателят, като напомни, че

2018-а е и година на парламентарни избори

България поема председателството на ЕС през второто полугодие - от юли до декември, след Естония и преди Австрия. Понастоящем тази роля на ротационен принцип изпълнява Люксембург.

"Въпросът е важен, тъй като по време на председателството не само ЕС, а целият свят се концентрира върху това председателство, това е нещо, което остава в историята. Обмислете го, за да можем да ангажираме цялата политическа класа в това председателство - обърна се Борисов към вицепремиера по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева. - Въпросът е да го направите така, че да е максимално прозрачно."

Ще сме готови за всякакви нужди, да не се изложим пред чужденците, както се казва, увери и финансовият министър Владислав Горанов.