Колко е трудно да се казваш Ахмед, когато живееш в Тексас

Колко е трудно да се казваш Ахмед и да живееш в Тексас, САЩ. 14-годишният Ахмед Мохамед решил да впечатли съучениците и учителите си, като занесе в училище саморъчно изобретен от него часовник. 

Учителите обаче се уплашили, че устройството е бомба (цъкало) и извикали полиция, която арестувала 14-годишния ученик.

Нелепият случай, станал на 14 септември в град Ървинг, щата Тексас. Младият инженер любител, искал просто да впечатли учителите и съучениците си в първата седмица от новата учебна година в гимназията "Маккартър". 

Реакцията на учителката му по английски обаче, далеч не била похвала. Тя му казала, че часовникът прилича на бомба, а по-късно през деня случаят стигнал до директора, който пък повикал полиция. Служителите на реда извели момчето от класната стая и отново директорът казал на Ахмед, че това "прилича на бомба". 

Въпреки че момчето обяснило на всички, които могат да чуят, че това е часовник, полицията го извела от училището в 15 ч. с белезници, а от двете му страни вървели полицаи.

Случаят предизвика коментара и на американския президент Барак Обама, който покани детето да занесе изобретението си в Белия дом, а основателят на Facebook Марк Зукърбърг покани детето в компанията си.

 

Cool clock, Ahmed. Want to bring it to the White House? We should inspire more kids like you to like science. It's what makes America great.

— President Obama (@POTUS) September 16, 2015

 

Ето и разказът на момчето за случилото се:

Източник: "Гардиън"