Любопитни факти за белтъчините, които са полезни, но могат да причинят и вреда

Без съмнение, протеините, известни още като белтъчини, са в основата на нашето съществуване. Благодарение на тях ние функционираме правилно, но и трябва да бъдем внимателни с тях. Точно заради това е важно какво количество и вид протеини приемаме, за да бъдем здрави и с идеална фигура.

10-те най-полезни и чисти източници на протеини са: рибата, морските дарове, бялото птиче месо (без кожата), говеждото месо, нискомасленото мляко, сиренето, яйцата, свинското филе и фасулът.

Виж още: Двудневна диета, наблягаща на протеините

Ето още някои любопитни факти, които вероятно не знаете.

- Не може да има живот без протеини - те съставляват 18-20% от човешкия организъм. 

- Думата "протеин" идва от гръцки, което означава "първичен". Терминът се използва за първи път през 1883 г. 

- Косата се състои от протеин, наречен кератин, който има спираловидна форма. 

- Продължителността на живота при повечето протеини не надвишава два дни.

- От рибите най-много протеин съдържа рибата тон, следвана от аншоата и сьомгата. 

Виж още: Предимствата да се храним с риба

- От семената най-високо съдържание имат тиквените семки - 33 грама протеин на 100 г.

- В Индия консумацията на месо е най-малка, за разлика от Люксембург, където един човек изяжда най-много месо в сравнение с останалия свят. 

- Насекомите са едни от най-добрите източници на белтъчини.

- Вегетарианците си набавят протеини от бобовите растения, ядките и семената. 

Виж още: 15 хранителни навика за дълголетие

- Грешки в протеиновата функция на човешкия организъм може да доведат до рак и други тежки заболявания. 

- В човешкото тяло има около 100 хил. различни вида протеини. 

- Основните групи протеини са растителни и животински.

- Протеините спомагат за регенерацията на клетките, което означава, че възрастните хора трябва да приемат по-големи количества от младите. 

- Високите нива на протеин могат да увредят бъбреците и черния дроб.

Източник: Foodpanda