Промените в Наказателния кодекс, които позволяват това, предизвикаха остри дебати в парламента

Престъпленията на комунистическия режим у нас вече нямат давност. Това стана, след като Народното събрание гласува промени в Наказателния кодекс, предложени от ГЕРБ и Реформаторския блок. 

С тях отпада давността на мъченията и убийствата в трудовите лагери, правейки възможно отговорните за тях да бъдат изправени пред съда.

Промените определят тежките престъпления против правата на човека, извършени от ръководни дейци на Българската комунистическа партия в периода 9 септември 1944 г. - 10 ноември 1989 г., да не се изключват по давност и да подлежат на наказателно преследване.

Кои престъпления се обхващат

В текстовете са изброени конкретните престъпления срещу човечеството, част от които са приписвани и на комунистическия режим у нас: 

- лишаване от свобода в нарушение на основните правила на международното право 
- преследване на определена група или общност поради политическа принадлежност
- "насилствено изчезване на лица"
- депортиране или насилствено преместване на население 
- убийство

"Законопроектът възобновява дебатите в 41-ото и 42-ото Народно събрание по отношение премахване давността за тежките престъпления, включително тези, извършени в Народна република България по време на комунистическия режим. Част от тези престъпления могат да се третират по международното право, като престъпления срещу човечеството. Премахването на давността за тяхното преследване се третира в Конвенцията на ООН от 1968 г. за прилагане срока на давност по отношение на военните престъпления и престъпленията против човечеството", се казва в мотивите към законопроекта.

Виж още: Докато си играем на пропаганда, хунвейбините ще дойдат

Реакции

От БСП остро разкритикуваха законопроекта, като депутатът Филип Попов заяви, че текстът е уродлив и нескопосан. "Както и да го напудрим, той си остава същият", категоричен беше той. 

"За никой нормален гражданин не е нормално едно наказание да остане ненаказано. Става дума за изключително тежки престъпления", заяви депутатът от Реформаторския блок Петър Славов, контрирайки изказването на социалистите.

По думите му, цели групи от населението са били застрашени, само защото са изповядвали други вярвания. 

Още по-остра реакция срещу промените дойде от страна на независимия депутат Велизар Енчев, който е и бивш агент на Държавна сигурност.

Виж още:  Защо комунизмът беше лош?

Той реши да обясни на залата за криптофашистите и директно обвини министъра на отбраната, че е криптофашист, което принуди председателстващият заседанието Димитър Главчев (ГЕРБ) да го отстрани от заседанието.

Източник: OFFnews