"Трябва да смятаме всеки ден, в който не сме танцували поне веднъж, за изгубен."

Може би сте чували странна музика, когато се прибирате вечер в неделя през Княжескaта градина, по-позната като парка с паметника на Съветската армия. Оказва се, че през последните няколко седмици мястото се е превърнало в обединяваща точка за най-различни стилове танци.

От едната страна на паметника попадаш в далечна Аржентина под ласкавите и горещи звуци на тангото. Преплитания, грация, финес, стил и страст, събрани на едно - и то в парка, нашия добре познат парк.

Виж още: 7 причини да запишете децата си на танци

Само няколко стъпки по-натам продължаваме пътуването си из Южна Америка и Куба с латиноритми. Бързината на завъртанията, техниката и най-вече завидно веселия дух на танцуващите завладява толкова лесно и бързо, че дори и да не знаеш стъпките, оставаш да погледаш.

Салсата има навика да очарова и прелъстява своите наблюдатели. А ако се задържиш малко повече на това място, нищо чудно някой да те хване и понаучи на няколко стъпки, така че да се влюбиш за винаги.

Впечатляващо е как никой не забелязва разместените плочки - хората са погълнати от музиката.

Chuvstvena bachata

Отдавна твърдя, че танцът е вид медитация и в парка всяка неделя можете да видите живото доказателство за това. Просто потъваш в песента, не мислиш, изчистваш съзнанието си и се наслаждаваш.

Само на няколко метра от паметника се вижда още една тонколона. С приближаването чуваш нов тип ритми, различни от всички досега. За момент решаваш, че е още латино, но не - бързо разбираш, че звучи по друг начин, напълно различно.

Вече си се пренесъл в Африка. Танцуването на двойките наподобява някак тангото, но тази музика те кара да го отхвърлиш като възможност, а и начинът, по който се движат... Кизомба. Танцът на чувствеността, искреността и отдадеността. Танцът, който не признава его-то.

Виж още: Африканска романтика

Там където всичко зависи от връзката между двойката, доколко дамата ще допусне партньора си. Но не физически близо, а психически - тук отварянето на съзнанието е по-ключово от фигури, стайлинг и каквото и да е. И наистина можеш да ги видиш...

Там, на плочките пред паметника, двойки танцуват като един.

София крие много тайни, които понякога разкриваш случайно, но понякога имаш нужда от малко чужда помощ. И тази неделя танцьорите ще са там. Идете, дори и да не танцувате, просто се потопете се в един различен свят, техния свят.

Организатор на салса партито: Людмил Георгиев (Люси)

Снимки: Вили Гутова и Войтек Димитров