Какво трябва да избягваме, за да работят бъбреците ни добре

Бъбреците са изключително важен орган в човешкото тяло. Тяхната роля е да филтрират кръвта ни, произвеждат хормони, усвояват минерали, произвеждат урина, премахват токсините и неутрализират киселините. Ако ги натоварваме допълнително, това може да доведе до проблеми.

Лошото в случая е, че години наред може да не забележим, че в бъбреците има увреда или функционирането им работи с постоянен спад. Затова бъбречните заболявания често са посочени като "тиха болест". Важно е да се погрижим за тях, преди да е станало твърде късно, пише biopogled.com.

Ето един списък от 10 навика, които оказват значителен натиск върху бъбреците и могат да причинят сериозни щети с течение на времето.

1. Недостатъчен прием на вода

Водата спомага за извършването на най-важната функция на бъбреците - филтрирането на кръвта и премахването на токсините и отпадъчните материали. Когато организмът ни не е достатъчно хидратиран и не приемаме достатъчно чиста вода през деня, токсините и отпадъчните материали се натрупват и могат да причинят сериозни щети на тялото.

2. Приемаме прекалено много сол

Човешкият организъм има нужда от натрий (сол), за да работи правилно. Лошото обаче е, че най-често консумираме много повече сол, отколкото всъщност е нужно на организма ни. Това може да повиши кръвното налягане и да постави много стрес върху бъбреците. За да се предпазим от това, трябва да ограничим приема на сол до 5 гр на ден.

3. Често отлагане на ходенето до тоалетна
Понякога пренебрегваме нуждата да се отиде до тоалетната. Дали от много работа, или защото искаме да избегнем посещение на обществена тоалетна, се случва да пропуснем повика на природата. Това обаче е изключително вредно. Редовното задържане на урина увеличава налягането и може да доведе до бъбречна недостатъчност, камъни в бъбреците и инконтиненция. Така че, когато природата ни призове да облекчим нуждите си, е задължително да слушаме.

Виж още: За безценните качества на нара

4. Твърде много захар

Научните изследвания показват, че хората, които консумират две или повече подсладени напитки на ден, са по-склонни да имат белтък в урината си. Белтъкът в урината е ранен признак, че бъбреците ви не си вършат работата както трябва.

5. Недостиг на витамини и минерали

Яденето на чисти, непреработени растителни храни, пресни зеленчуци и плодове е важно за цялостното ви здраве и добра бъбречна функция. Много недостатъци могат да увеличат риска от камъни в бъбреците или бъбречна недостатъчност. От изключителна важност за намаляването на риска от камъни в бъбреците е да се приемат витамин В6 и магнезий. Около 70-80% от хората не получават достатъчно магнезий, така че може да има голяма вероятност вие да сте един от тях.

6. Прекалено много животински протеин

Прекалената консумация на протеини, особено червеното месо, натоварва допълнително бъбреците. Въпреки че протеините носят на организма сила, прекаляването с тях означава, че бъбреците ще работят по-трудно и това може да доведе до увреждане или дисфункция с течение на времето.

Виж още: Всичко за водата

7. Недостатъчен сън

Хроничното лишаване от сън е свързано с немалко заболявания и бъбречните заболявания също са в списъка. През нощта тялото възстановява повредената бъбречна тъкан, така че трябва да се даде на тялото време, за да се лекува и да се възстанови само.

8. Прекаляване с кафето

Също като солта, кофеинът може да повиши кръвното налягане и да натовари допълнително бъбреците. Така с течение на времето прекомерната консумация на кафе може да доведе до увреждане на бъбреците.

9. Болкоуспокояващи

Твърде много хора вземат болкоуспокояващи за болки и страдания, докато има много естествени, безопасни средства за тази цел. Прекомерната употреба или злоупотреба с болкоуспокояващи може да доведе до тежко увреждане на черния дроб и бъбреците.

10. Консумация на алкохол

Въпреки че няма нищо лошо в това да се наслаждавате на чаша вино или бира от време на време, повечето от нас не се задоволяват само с едно питие. Алкохолът всъщност е легален токсин, който поставя много стрес върху бъбреците и черния дроб.

Виж още: Защо бирата е полезн