Превръщат НДК в най-красивия парк на Балканите

Разкопаното пространство около Националния дворец на културата ще стане един от най-красивите паркове на Балканите до края на есента.

Предвижда се от всички страни на НДК да бъдат засадени над 1000 млади дръвчета и 15 хил. храстовидни растения на обща площ от 160 декара, пише "Преса".

Какво ще расте около НДК

Сред избраните растения са ефектни декоративни дървета като сребристи смърчове, ели, вечнозелени кедри и секвои, споделя Ралица Маджарова от дирекция "Зелена система" към Столичната община.

Сред видовете фауна, избрани за околното пространство на НДК, са още явори, кестени, брези, ясени, цъфтящи ябълки, чинари, дъбове, акации и върби, които трябва да превърнат парка в приятно и сенчесто място за разходка през лятото.

Планира се да има и типични представители на средиземноморската растителност като лириодендрони, червенолистни явори, магнолии и гинко билоба. Ще се оформят красиви алпинеуми и живи плетове от кисел трън, бяла дойция грацилис, цикламена вайгела и люляци. Парка ще краси и ефектното храстовидно дръвче, с което са декорирани стотици имения в Америка - рододендрон.

Предвижда се освен това около НДК да бъдат посадени и 40 хил. цветя, оформени в композиции. Една от атракциите на парка ще бъде розариумът с 3000 червени, розови, жълти, оранжеви и бели рози.

Кога ще е готово

Идеята е цялостният ремонт на пространството около НДК да прилючи до средата на октомври, две седмици по-рано от обявения срок - 31 октомври.

Водната каскада пред двореца ще е готова още през юли, но тепърва общината ще решава дали да я пусне през лятото, докато продължава работата в парка.

Източник: в. "Преса"