Председателят на Националния център за развитие на ромите Петко Асенов обвини за създалото се напрежение политическите партии

Националният център за развитие на ромите в България организира международен протест в София под надслов "Не на насилието срещу роми". Протестът им е свързан със създалото се напрежение в с. Гърмен и в столичните квартали "Орландовци" и "Дружба".

Идеята на организаторите е протестът да е изцяло мирен, за да не се даде шанс да се повтори случилото се в Катуница.

Мирен протест

Председателят на Националния център за развитие на ромите Петко Асенов заяви, че иска да даде гласност на това, което се случва в България, а и в Европа.

"Ще съставим организационен комитет от цяла Европа, с наши ромски лидери. Генералният секретар на ромите в Европа ще оглави комитета. Ще дойдат много хора от цяла Европа да ни подкрепят. Смятаме да се обърнем и към Европарламента, защото това, което става в България, не бива да се разраства. Ще поканим много наши приятели от Европа. Подготвяме мирен протест. Няма да воюваме с никого", подчерта Асенов.

Той обвини за напрежението политическите партии

"Лидерите на няколко партии, Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Джамбазки, който е евродепутат, това са хората, които насаждат най-голямата омраза в България. Писахме до главния прокурор да се самосезира и да се отнеме имунитетът на тези хора", заяви Асенов.

"Ние сме готови да помогнем. Тези къщички, бараките, които са - можем да съдействаме за тяхното събаряне. Но тези къщи, които са строени преди 20-30 години, не бива да се събарят. Трябва да се търси решение как да се узаконят", заяви още той.

Нова точка на конфликта

Междувременно нова точка на етническия конфликт е на път да се разпали. Роми и българи са в силно обтегнати отношения след случая, при който възрастен мъж простреля крадец, за да опази имота си.

Крадецът на два пъти пробвал да обере имота на Цветан Томов. Томов прострелял 27-годишният извършител след като той тръгнал да го заплашва с камъни. Тъй като пушата е незаконно притежавана, е иззета от полицията.

Напрежението в селото тлее от година, когато възрастна жена била нападната и убита в дома й за 20 лева. Потърпевшите от кражби са много. Жител на селото се оплака, че е изчезнала пенсията от 360 лева, а роми редовно влизат в къщата му и дори бъркат в хладилника.

Потърпевшите са на мнение, че полицията трябва сериозно да се намеси в Петревене. Според полицията обаче страх и напрежение в Петревене няма. По думите на полицейския инспектор Любомир Йолов в селото няма никакво напрежение, има един инцидент от миналата седмица на детска площадка.

Източник: "24 часа", "Дарик"