Изместването на датата по-рано още повече ще затрудни подготовката на процеса

Референдумът за излизане на Великобритания от ЕС може много пряко да повлияе на България. На няколко пъти вече стана въпрос, че българското председателство на Европейския съюз може да се измести с половин година по-рано.

Причина за това е, че през второто полугодие на 2017 г. председателството на ЕС се поема от Великобритания. Ако страната реши все пак да подаде документи за излизане от съюза, тя трябва да отстъпи своя ред за ротационното председателство, което на свой ред ще наложи издърпване на нашия мандат.

ЕП вече призова да се промени поредността на председателствата, за да може процесът по оттегляне на Обединеното кралство да не попречи върху управлението на всекидневните дела в ЕС. 

Така ръководната роля на България може да започне още на 1 януари 2018 г. вместо на първоначално определената дата 1 юли 2018 г.

Видео: Коментарите на Бойко Борисов пред медиите в Брюксел

Според източник на Mediapool решението вече е било предварително одобрено на заседание на помощния комитет, в който участват постоянните представители на държавите към ЕС (КОРЕПЕР) в Брюксел и предстои да бъде потвърдено от Съвета на ЕС.

Изместването на датата по-рано още повече ще затрудни подготовката на процеса, която и без това изостава.

През април т.г. от доклад на вицепремиера Меглена Кунева пред Министерския съвет стана ясно, че приготовленията значително изостават от графика, а чиновниците не знаят английски език и обучението им се бави. Стояха и неизвестни около планирания ремонт на НДК, за който вече поне има обявена обществена поръчка.

Виж още: НДК сравнен с Европарламента и ФБР

Кунева, която тогава бе сериозно притеснена за подготовката, обяви, че България дори още няма визия как ще изглежда председателството й. Нямаше и централизирано звено за подготовката. В началото на май все пак кабинетът създаде национален щаб и национален център под ръководството на вицепремиера, които да координират и технически да подпомагат процеса.

През последните месеци правителството гласува и увеличаване на сумата, която ще се разходва за целта, като стана ясно, че половингодишното председателство ще струва на бюджета поне 100 млн. лв.

Виж още: Българското председателство на ЕС през 2018 г. ще ни струва 70 млн. евро