"Страната ни ще се опита да направи най-евтиното председателство. Въпреки това е добре да знаем, че до момента няма председателство, което да е струвало по-малко от 60 млн. евро", заяви Меглена Кунева.

От думите й стана ясно обаче, че вложените средства могат да се върнат десетократно. 

Вицепремиерът по координация на европейските политики и административния капацитет  даде пример с Латвия, която в момента очаква приходи от председателството в размер над 64 млн. евро, информира "Монитор".

"Сумата трябва да бъде разпределена в бюджета през следващите години. За настоящата 2015 г. обаче не са предвидени държавни пари за подготовката на ротационното управление и точно заради това правителството ще обърне поглед към оперативните програми, откъдето биха могли да дойдат нужните ни средства", уточни Меглена Кунева. 

Тя изрази увереност, че и бизнесът ще подпомогне нашия мандат начело на ЕС. За да се пестят пари обаче, в подготовката щели да участват и доброволци - предимно студенти.

Като начало страната ни трябва да помисли за повишаване на административния капацитет, за подобряване на езиковата грамотност на чиновниците, за откриването и ремонтирането на подходящи зали за конференции, за асфалтирането на пътищата до историческите ни обекти и дори за осигуряването на по-високо ниво на сигурност в сградите, където ще се водят различните заседания. 

Данните, които имаме, показват, че администрацията ще трябва да се увеличи - както в представителството ни в Брюксел, така и в София, посочи Кунева. 

Засега разчетите на правителството показвали, че са ни нужни поне 500 нови чиновници, като около 200 души ще бъдат пратени в Белгия и поне 300 ще бъдат назначени у нас. Те трябва да минат през задължителен тренинг, за да подобрят уменията си да водят преговори.

След това трябва да мислим за инфраструктурата - осигуряване на зали, на надеждни комуникационни връзки и т.н., обясни още Кунева. Тя отрече, че за целта вече са оглеждани НДК или сгради в Бояна. 

Работим със Столичната община и с министерствата на регионалното развитие и на културата, за да набележим евентуалните сгради, които биха ни свършили работа за целта, поясни Кунева. 

Това, за което била сигурна тя обаче, е, че няма да пропусне да покаже Боянската църква на европейските лидери. Надявала се дотам да има един добре асфалтиран път. Целта ми е поне 10 исторически обекта да станат достояние на цяла Европа през 2018 г., разкри намеренията си вицепремиерът.

Кунева обеща, че цялата подготовка за ротационното управление на ЕС у нас ще бъде разписана в план - точка по точка, ден по ден. В следващите месеци МС щял да го приеме и след това администрацията ни трябвало да го следва стриктно. 

Отсега било ясно обаче, че при своето председателство страната ни ще има нелека задача в подготовката на приоритетите и финансирането на програмния период след 2020 г.